Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Németország 2024-ig támogatja Afganisztánt

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. december 5. 16:42

Németország kész 2014 után még egy évtizedig támogatni Afganisztánt – jelentette ki december 5-én, hétfőn a német külügyminiszter. Guido Westerwelle a Bonnban megnyílt nemzetközi Afganisztán-konferencián felszólalva emlékeztetett arra, hogy 2014-ig az összes külföldi harci egység elhagyja a közép-ázsiai országot.

A nemzetközi közösség szerepvállalása azt követően Afganisztán újjáépítésére és fejlesztésére fog összpontosulni. Ezzel párhuzamosan a kabuli kormány reformokat hajt végre, és folytatja a tálibokkal való megbékélés folyamatát – hangoztatta a német diplomácia irányítója.

A bonni Petersbergen zajló tanácskozáson 85 ország mintegy ezer küldötte vesz részt. Távolmaradt az értekezlettől az Afganisztánnal szomszédos Pakisztán, amelynek pedig döntő szerepe lehet az Afganisztán pacifikálását célzó erőfeszítésekben.

Németország mintegy 5000 katonával vesz részt a stabilizálást célzó nemzetközi kontingens tevékenységében. Ezzel a harmadik legnagyobb kontingenst mondhatja magáénak az Egyesült Államok és Nagy-Britannia mögött.

CímkékAfganisztán