Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Horvátország megszünteti MANPADS-képességét

Szöveg: honvedelem.hu / htka.hu |  2011. december 5. 15:36

Az Amerikai Egyesült Államok egymillió dollárt szán Horvátország MANPADS (man-portable air-defense systems – gyalogosan hordozható légvédelmi rakétarendszerek) készletének leszerelésére.

A horvát fél az együttműködés keretében megszabadul 71, részben lejárt üzemidejű, az egykori Szovjetuniótól vásárolt vállról indítható légvédelmi rakétájától, amiket az amerikaiak segítenek szakszerűen semlegesíteni. Ezen felül sor kerül a meglévő horvát fegyver- és lőszerraktárak modernizálására, azok felügyeleti és logisztikai eszközparkjának fejlesztésére és bővítésére.

1595928332
Az amerikai fél részéről a fő vállalkozó a Politikai-Katonai Ügyek Ügynöksége (Bureau of Political-Military Affairs), azon belül is a Fegyvercsökkentési és Megsemmisítési Iroda (Office of Weapons Removal and Abatementhich) lesz, Horvátország részéről pedig értelemszerűen a helyi védelmi minisztérium. Közvetítőként közreműködik még a zágrábi amerikai nagykövetség is. Az intézkedésre egy világszintű törekvés keretében kerül sor, melynek célja, hogy a lehető legtöbb országban leszereljék a MANPADS-képességet. Ennek több oka is van. Az egyik az a veszély, amit a katonai szolgálatból kivont, esetleg rossz kezekbe kerülő hordozható légvédelmi rakéták jelentenek a polgári utasszállító repülőgépekre.

Azonban emellett szólni kell az Amerikai Egyesült Államok közvetlen katonai érdekéről is. Mint a NATO vezető hatalma, fontos számára, hogy a lehető legjobban lecsökkentse a MANPADS-veszélyt. Egy légi hadjárat, vagy egy esetleges szárazföldi támadás során ezek az eszközök komoly fenyegetésként jelennek meg a csapásmérő vadászbombázók és a helikopterek számára.

Horvátország már nem első alkalommal hajt végre hasonló intézkedést amerikai kérésre: legutóbb 929 feleslegessé vált MANPADS rakétát selejteztek le, valamint tervben van mintegy 17000 tonnányi hadianyag semlegesítése.

Az egymillió dollárból telik majd a horvát lőszerraktárak biztonságának növelésére is. Ez egyaránt vonatkozik a külső támadások elleni védelemre, illetve a balesetek elkerülésére.

Erre az intézkedésre sokkal inkább szükség van, mint a MANPADS-állomány csökkentésére, amit egy idei katasztrófa is mutat. A Knin közelében található lőszerraktár robbanása, valamint az utána keletkező tűzvész elpusztította az egész létesítményt, annak környékét, valamint szükségessé vált több falu teljes evakuálása is. Az ilyen események elkerülése azóta kiemelt fontosságúvá vált Zágráb számára, ebben szintén segítenek az amerikai szakemberek.

1595928332

 Fotók: militaryphotos.net