Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Borbála óvja önöket!”

Szöveg: Cseszreginé Csekei Judit százados |  2011. december 5. 14:30

A légvédelmi rakéta és tüzér fegyvernem napján ünnepi ezredsorakozóval és szoboravatással emlékezett méltóképpen Szent Borbálára a győri MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred.

A csapatzászló, majd az elöljáró fogadását követően, a Himnusz hangjai után az alakulótéren felsorakozott állomány az ünnepi beszédeket hallgatta meg. Dr. Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke tüzérek napi köszöntőlevelét Kovács János mérnök alezredes, a HVK Hadműveleti Csoportfőnökség, fegyvernemi osztály kiemelt referense ismertette. „A légvédelmi rakétások a légvédelmi tüzérhagyományok méltó folytatói, a légierő haderőnem meghatározó fegyvernemeként óvják hazánk légterét, teljesítik szövetségesi kötelezettségeinket. Magas fokú szakmai hozzáértéssel, napjaink és a jövő kihívásaira egyaránt készülve látják el szerteágazó és felelősségteljes feladataikat. A légvédelmi tüzérség képviselői a szakmai feladatok, gyakorlatok és éleslövészetek alkalmával rendre bizonyítják sokoldalú elméleti és biztos gyakorlati felkészültségüket. A légvédelmi rakéta szakterület jelenlegi kihívása a meglévő képességek fenntartása és a jövőbeni, új képességek feltételeinek megteremtése" – írta levelében a Honvéd Vezérkar főnöke.

Domján László vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnokának ünnepi gondolatait Böcz Lajos alezredes, az MH ÖHP légierő hadműveleti és kiképzési főnökség megbízott főnöke tolmácsolta. Domján vezérőrnagy köszöntőjében kitért a fegyvernem védőszentjére, Szent Borbálára, akinek hitben való állhatatossága a ma tüzérei – a tábori, a páncéltörő, a légvédelmi rakéta és tüzér fegyvernem minden képviselője – számára is követendő példává vált. „A Magyar Honvédségben végbement honvédelmi reform jelentős változásokat hozott a tüzér fegyvernem életében. A tüzérszakma és -hagyományok ápolása elsősorban a tatai és a győri katonai szervezetek által valósul meg"  − emelte ki Domján vezérőrnagy levelében.

Kovács Ferenc mérnök ezredes, az ezred parancsnoka ünnepi beszédében Győrből is köszöntötte a másik skarlátpiros barettsapkát viselő fegyvernem – a tábori tüzérség – katonáit is.  A parancsnok  összegezte a 2011-es évet. Mint elmondta: „Nekünk katonáknak, légvédelmi tüzéreknek – képletesen szólva − ebben az évben is jutott a Borbála-legenda emlegette viharokból. Fő feladataink közé tartozott az Igla légvédelmirakéta-éleslövészet – «kiváló» eredménnyel, a nemzeti képesség-ellenőrzés «feladatképes» értékeléssel és a szolnoki helikopteres harcászati gyakorlat, szintén «kiváló» értékeléssel. Új kihívás elé is állt az ezred, hiszen az elöljáró döntése alapján az MH EUFOR Kontingens tizedik váltásának döntő többségét az alakulat állománya adja, s a misszióba készülőket itt, Győrben kellett felkészítenünk."

A Borbála-napi ünnepség az ezred emlékparkjában a fegyvernemi kopjafa megkoszorúzásával, majd szoboravatással folytatódott. A nagyváradi magyar királyi Gábor Áron Honvéd Tüzérségi Hadapródiskola Bajtársi Kör szobrot állíttatott egykori iskolaparancsnokuk, nemes moldovai Paleta Géza magyar királyi tüzér ezredes emlékére, melynek méltó helyéül az ezred emlékparkját választották. Vitéz Horváth Gyula nyugállományú alezredes, a Bajtársi Kör elnöke szoboravató beszéde után Kovács ezredessel közösen leplezte le a volt iskolaparancsnok szobrát. Az emlékezés és múltidézés a Borbála-emlékszobában fejeződött be, ahol az érdeklődők Mucsy Iván nyugállományú százados hadapródéveit felelevenítő tájékoztatóját hallgathatták meg.

Fotó: Törőcsik Krisztina