Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Németország: kövér, edzetlen és dohányos katonák

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. április 9. 19:18

Valóságos sokkot okozott a közelmúltban német katonai körökben az a felmérés, amelyből feketén-fehéren kitűnt, hogy kövérek és edzetlenek a Bundeswehr katonái, ráadásul mértéktelenül dohányoznak is.

Ráadásul egy, a napokban napvilágot látott jelentés megállapításai szerint, a sorozásra kerülő fiatalok csaknem fele már eleve alkalmatlan a katonai szolgálatra.

Németországban általános a hadkötelezettség, a kötelező szolgálat ideje kilenc hónap. A fiatalok – akárcsak másutt – itt sem lelkesednek az uniformisért, s különösen korábban igyekeztek minden tőlük telhetőt megtenni a katonaság elkerülésére.

Az orvosok azonban éberebbé, a sorozási feltételek pedig szigorúbbá váltak, így elmúltak azok az idők, amikor a jól ismert trükkök még bejöttek.

A hadköteles fiatalokkal szemben kemény egészségügyi követelményeket támasztanak, emellett megfelelő edzettséget és az alkalmassághoz szükséges pszichikai rátermettséget követelnek. A német védelmi minisztérium hivatalos jelentéséből kitűnt azonban, hogy ebben a tekintetben az elmúlt években fokozatosan romlott a helyzet, s évről-évre csökkent katonai szolgálatra alkalmasnak nyilvánított fiatalok száma.

Az elmúlt évben például 451 300 fiatal került sorozásra, s a velük szemben támasztott fizikai és pszichikai követelményeknek mindössze 54 százalékuk felelt meg, s 46 százalékuk alkalmatlannak bizonyult. Egy évvel korábban ugyanez az arány még mindössze 35 százalékos volt.

A védelmi minisztérium illetékes képviselője felettébb aggasztónak nevezte a helyzetet. Utalt arra, hogy – s nem csupán a kötelező katonaság miatt – sürgős lépésekre, mindenekelőtt az egészségügyi felvilágosítást szolgáló intézkedésekre van szükség. S nem utolsósorban arra figyelmeztetett, hogy a fiatalok egészségi állapota egyben a német lakosság általános egészségi állapotának tükörképét jelenti.

A Bundeswehr a napokban szigorú diétát rendelt el pufi katonáinak. A védelmi minisztérium szakértői pedig most törik a fejüket azon, hogy a katonai szolgálatra való alkalmasság megnövelése érdekében mit is kellene tenni.