Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nemzetközi gyakorlaton vettek részt a GAVIK szakemberei

Szöveg: Kaszó Gábor főtörzsőrmester | Fotó: a szerző felvételei |  2020. december 11. 17:14

A NATO Smart Defence - azaz okos védelem - többnemzeti együttműködés részeként az atom-biológiai-vegyi riasztási-értesítési együttműködést gyakorolták a tagországok vegyivédelmi központjai december 9-10-én.

SmartDefence_GAVIK (2)
SmartDefence_GAVIK (3)

A gyakorlaton - amelyen Olaszország, Lengyelország, Csehország, Románia és Magyarország vett részt - a Magyar Honvédséget az MH Görgei Artúr Vegyivédelmi Információs Központ (MH GAVIK) képviselte. A gyakorlás az országok nemzeti ABV-központjai számára a szakmai együttműködés, valamint a munkakapcsolatok fejlesztésére szolgált.

A gyakorlatot minden évben - rotációs rendszerben - más ország rendezi, idén az MH GAVIK szervezésében valósult meg. A gyakorlás saját helyőrségből, nyílt kommunikációs csatornákon kersesztül történt, a NATO által elfogadott és valamennyi nemzet által használt CBRN-Analysis értékelő program használatával.  A programot kifejezetten katonai alakulatok és civil katasztrófavédelmi szervek számára fejlesztették ki.

Mivel a tömegpusztító fegyverek alkalmazása esetén nincs jelentőségse az országhatároknak, így fontos hogy a kommunikációs folyamat végét jelentő riasztás és értesítés ne csak a hazai szervezetekre terjedjen ki, hanem szövetségi együttműködés keretei között más tagországok is értesítést kaphassanak a veszélyekről.