Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Csúcstechnika a légtérvédelemért

Szöveg: Révész Béla | Fotó: Kertész László |  2020. december 11. 18:21

Ahhoz, hogy Magyarország légtere biztonságosan lefedett és védhető legyen, egy többfunkciós, háromdimenziós radarrendszerre van szükség – mondta Korom Ferenc vezérezredes, a Magyar Honvédség parancsnoka a legkorszerűbb légtérellenőrző rendszer vásárlásáról szóló megállapodás aláírásán, december 11-én, pénteken, Budapesten.

radar beszerzési megállapodás  KLAC7895

Korom Ferenc vezérezredes, a Magyar Honvédség parancsnoka december 11-én, pénteken írta alá a Rheinmetall Canada képviselőivel a magyar légtér védelmét biztosító 3D-s radarrendszer vásárlásáról szóló megállapodást. Az eseményen részt vett Benkő Tibor honvédelmi miniszter is. Mint elhangzott: a közepes és nagy hatótávolságú rendszerrel a legmodernebb technikára cserélik le az elavult szovjet-orosz radarokat.

Korom Ferenc vezérezredes rámutatott: A Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program nem kisebb célt tűzött ki a Magyar Honvédség elé, minthogy minden körülmények között tudja garantálni Magyarország és a magyar emberek védelmét. „Ahhoz, hogy a légterünk biztonságosan lefedett és védhető legyen és a légtérkoordinációs feladatokat sikerrel végre tudjuk hajtani, valamint a beszerzett új tüzérségi eszközök képességeit maximálisan ki tudjuk használni, egy többfunkciós, három dimenziós radarrendszerre van szükség” – mondta a Magyar Honvédség parancsnoka, hozzátéve, hogy a beszerzendő eszközök műszaki követelményeinek összeállítása során világossá vált: ilyen magas követelményrendszernek csak nagyon kevés vállalat tud megfelelni, ezért esett a választás a kanadai-izraeli fejlesztésre.

radar beszerzési megállapodás  KLAC7932

Maróth Gáspár, védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos a közös munka példaértékű kivitelezésére mutatott rá. Külön méltatta az Israel Aerospace Industries szerepét a radarrendszer fejlesztésében, valamint köszönetet mondott a Rheinmetall Canadának a gyors és szakszerű együttműködésért. Mint fogalmazott: miután a hazai légtér egyben NATO-légtér is, az új beszerzéssel minkettő biztonságát garantálni tudják.

radar beszerzési megállapodás  KLAC7981

Stéphane Oehrli, a Rheinmetall Canada elnök-vezérigazgatója az aláírás alkalmából elmondta: cége büszke, hogy ilyen kiváló és gyors eredménnyel jártak a tárgyalások a magyar kormánnyal. Mint fogalmazott, a szerződés újabb bizonyítéka annak, hogy a vállalat mennyire elkötelezetten segíti a magyar haderő fejlesztését. „Ez a szerződés nem jöhetett volna létre anélkül az erős kapcsolat nélkül, amely országainkat összefűzi, s amelynek elsődleges célja nemzeteink és országaink területeinek megvédése. Öröm számunkra, hogy egy újabb NATO-tagországot üdvözölhetünk felhasználóink sorában” – mondta, rámutatva, hogy a cég továbbra is nyitott a hosszú távú együttműködésre a Magyar Honvédséggel.