Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Néptáncban kevés párjuk akad

Szöveg: Demeter Ferenc |  2009. december 16. 7:56

A szarajevói EUFOR-parancsnokságon is fellépett, de a Balatonkenesei Honvéd Üdülőben is rendszeresen elkápráztatja a nézőket előadásaival a komoly hagyományokra visszatekintő Honvéd Bakony Táncegyüttes. A táncegyüttes vezetőjével, Simon Gáborral beszélgetett a honvedelem.hu.

Mikor alakult a táncegyüttesetek és milyen céllal?

A Honvéd Bakony Táncegyüttes 1976-ban alakult és kezdettől fogva itt, a HEMO-ban kaptunk otthont és lehetőséget a csoport fellépéseihez.

Az első időben a célunk a hazai néptánckultúra értékeinek feldolgozása és továbbvitele volt. Később felfedeztük az országon kívül élő magyarok néptánc hagyományait és elhatároztuk, hogy ezeknek a területeknek tánchagyományait a megismerjük, megtanuljuk és természetesen ezt követően a bemutatjuk a magyarországi színpadokon.

Kikből áll az együttesetek, milyen a korosztályi összetétele?

Elmondhatom, hogy amióta fennáll ez az együttes ma, az eddigi legfiatalabb összetételében dolgozunk. Jelenleg 36 tagja van az együttesnek és a csapat átlag életkora 22-24 év között mozog, zömmel középiskolások és egyetemisták. A legidősebb táncosunk egy 34 éves fiú, aki a kora ellenére szeretne még továbbra is közöttünk maradni. Az elmúlt évek során a nemek közötti arány is érdekes alakult, mert a lányokat jobban vonzza a tánc és az ének. Ezért az ő létszámuk mindig magasabb, mint a fiúké, úgy 22-26 között volt, amíg általában 13-15 férfi táncossal dolgoztunk. Ez azonban kiegyenlítődik azzal, hogy a lányoknál a gyerekvállalás miatt nagyobb a fruktuáció.

A táncegyüttes utánpótlása honnan biztosított?

Elsősorban az intézmény keretei közül próbáljuk az utánpótlást biztosítani és ehhez ad alapot a gyerekcsoportunk, a Kis-Bakony Gyermek Táncegyüttes. De e mellett jelentős azoknak a száma is, akik más táncegyüttesektől jönnek át, mert Veszprémhez kötik a tanulmányaik, vagy a munkájuk. Mint megyeszékhely ezért egy kicsit előnyben vagyunk.

Mióta vagy tagja és vezetője a táncegyüttesnek?

Várpalotán, az általános iskolában kezdtem el táncolni és 2000-ben egy veszprémi középiskolába kerültem, ekkor kerestem meg a honvéd táncegyüttest és itt folytattam a munkát. Ezt követte Budapesten az ELTE, de e közben is folytattam a táncot, sőt 2007-től én lettem a csoport művészeti vezetője.

Hol és mikor szoktatok fellépni?

A szezon nekünk nyáron van, ekkor vannak a kulturális bemutatók, fesztiválok és általában a legtöbb rendezvényünk a turizmushoz kapcsolódik. Ebben az évben nyáron tíz napot voltunk Franciaországban. A turné során nyolc fellépésünk volt, ezek 1-1,5 órás összeállítások voltak. A turnét a Magyar Kulturális Klub szervezte. A visszajelzések alapján a fellépéseket a franciák részéről nagy figyelem kísérte, de mi is úgy éreztük sikeresek voltak a bemutatóink. Volt egy különleges protokolláris fellépésünk is július 11-én a francia nemzeti ünnepen, ahol nagyon sok ember előtt mutattuk be a táncainkat. Októberben Szarajevóban, az EUFOR parancsnokságon léptünk fel egy néptánc összeállítással, itt is nagy sikerrel szerepeltünk. Nagy élmény volt mind a két fellépés. Az EUFOR azért, mert nagyon érdekes volt belelátni egy ilyen nemzetközi katonai tábor életébe, de amit Franciaországban a Loire völgyében láthattunk, az is csodálatos volt. Hagyományosan több honvédségi kötelezettségünk is van, többek között minden évben fellépünk szeptember 29-én Pákozdon, de a főszezonban Balatonkenesén Honvéd Üdülőben is több műsor adunk. A veszprémi HEMO-ban többnyire családi rendezvényeken, valamint egyéb állami és az alakulathoz kötődő ünnepségeken lépünk fel.

 

Mi alapján választjátok ki a feldolgozásra kerülő témát?

A csoport tagjaival megbeszéljük az irányt és innentől kezdve én állítom össze a tánccsoport művészeti programját. Ezt követi egy kemény munka és minden év áprilisában csinálunk egy gálát, ahol a veszprémi közönségnek bemutatjuk az éves programunkat. Idén április 4-én volt ez a gála, vagy hivatalosan az „önálló tematikus estünk". Az idén Erdélyt céloztuk meg és a Kis-Küküllő vármegye táncait dolgoztuk fel és mutattuk be.

Hogyan ismeritek meg az ottani táncokat?

Évekkel ezelőtt Erdély szívében, Magyarlapádon egy tánctáborban voltunk. Itt ismerkedtünk meg a környék táncaival és koreográfiáival. Alapvetően innen táplálkozunk, de nagyon sok segítséget kapunk más táncegyüttesektől azzal, hogy átadnak filmeket. Így az archív felvételektől, napjaink videó filmjeikig sok mindent be tudunk szerezni és ennek a feldolgozásához még külső szakértőt is fel szoktunk kérni, aki segít a táncok végleges összeállításában.

2010-re milyen terveitek vannak?

2010-ben egy vegyes műsorral állunk a színpadra, a 2011. év pedig a Mezőségről, annak hagyományairól és táncairól fog szólni. Ez utóbbi igen kiterjedt és komoly gyűjtőmunkát igényel. Összegyűjteni, feldolgozni és színpadra vinni a mezőségi énekeket és táncokat,  nehéz munka de megéri a fáradtságot. A jövő évi fellépések tervezése már megkezdődött és azt, hogy ezek meg is valósulnak, csak az biztosítja, hogy „a háztól" a jövőben is kiemelt támogatásra számíthatunk.