Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Neptun Strike 2023: spanyolok, olaszok és amerikaiak a magyar légtérben

Szöveg: Bányász Eszter | Fotó: Rácz Tünde |  2023. március 2. 8:33

Közvetlen légi támogatásra és légiharc kiképzési feladatokra épült a NATO többnemzeti „Neptun Strike 2023” (NEST23) éberségi gyakorlata, amelynek szárazföldi elemét az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár katonái adták február 22-én és 23-án, az újdörögdi gyakorlótéren.

A gyakorlatban két-két olasz és spanyol Harrier vadászbombázó mellett két F/A-18 Super Hornet vadászbombázóval – amelyek repülőgép-hordozója jelenleg a Földközi-tengeren állomásozik - az amerikaiak is részt vettek. A merevszárnyúak közreműködésével a magyar előretolt repülésirányító (JTAC) állomány a közvetlen légi támogatás (CAS - Close Air Support) eljárásait tudta gyakorolni.

19 TUN_2795

Az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár egyik rohamlövész osztagának felderítő támogató alegységét H145M helikopterekkel juttatták ki a kiképzés helyszínére, majd a műveleti területre beszivárogva figyelőpontokról biztosították a rohamlövész csoport feladatvégrehajtásához szükséges információkat. A gyakorlat második napján a rohamlövész csoport egy ellenséges légvédelmi eszköz hatástalanítása érdekében hajtott végre rajtaütést, ezzel segítve a szövetséges légierő támadó műveleteit a főerő mozgási folyosójában található ellenséges tüzérségi eszközök ellen.

Az éberségi tevékenységben az MH Összhaderőnemi Különleges Műveleti Parancsnokság, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár, valamint az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár csapatai is részt vettek.