Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Netanjahu átalakította az izraeli kormányt

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. január 20. 12:18

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerdán átalakította kabinetjét, miután két nappal korábban a szociáldemokrata Munkapárt három minisztere kilépett a kormányból. A kormányátalakítás keretében létrehoztak egy új tárcát is, a Hazai Front Védelme minisztériumát, melynek vezetője az eddigi védelmiminiszter-helyettes, Matan Vilnai lesz.

Netanjahu a kormányülés kezdetén elmondta, hogy ilyen minisztériumok a világ sok országában léteznek, köztük az Egyesült Államokban is. Ezzel nyilván a George W. Bush korábbi amerikai elnök által a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után létrehozott amerikai belbiztonsági minisztériumra utalt.

Vilnai hétfőn Ehud Barak védelmi miniszterrel, a Munkapárt eddigi elnökével és további három képviselőjével együtt kilépett addigi pártjából, és egy új parlamenti frakciót hozott létre Acmaut (Függetlenség) néven. A közvetlen előzmény az volt, hogy Barak bejelentette: otthagyja pártját, és újat alapít. Ezzel elemzők szerint elébe vágott annak a kockázatnak, hogy a pártvezetés egy baloldali vetélytársat állíthasson a helyére, aki azután az egész pártot kiviszi a kormányból, akár meg is buktatva azt.

Barak azzal indokolta lépését, hogy a Munkapárt fokozatosan balra tolódik, amivel ő nem ért egyet.

Barak továbbra is védelmi miniszter marad.

Heves vita után az izraeli parlament szerdán 53-40 arányban jóváhagyta a kormányátalakítást. Több képviselő „piszkos trükknek" minősítette Barak eljárását, mondván, hogy miniszteri bársonyszékét korábbi pártjának rovására mentette meg.