Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Netanjahu: Izrael nem vonja vissza haderejét

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. március 9. 8:43

Izrael egy palesztinokkal megkötött békemegállapodás után is fenn akarja tartani katonai jelenlétét Ciszjordániában – jelentette ki kedden a Jordán folyó völgyében tett látogatása során Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök.

Netanjahu szerint a Közel-Keleten tapasztalható felfordulás, és az általa okozott „politikai és biztonsági földrengés" miatt Izraelnek biztosítania kell „szilárd biztonsági alapjai" fennmaradását. „Ezért bármilyen jövőbeli helyzetben, bármilyen jövőbeli megállapodás esetén a Jordán völgyében állomásozó izraeli katonaságnak a helyén kell maradnia. Ez Izrael állam biztonsági politikája" – szögezte le az izraeli miniszterelnök, hozzátéve, hogy terroristák és rakéták jelennének meg a folyó nyugati partvidékén, s Izraelt fenyegetnék, ha a Jordán menti biztonsági vonalon rés keletkezne.

Benjámin Netanjahu a múltban is tett hasonló kijelentéseket.

Szakértők azért tartják figyelemreméltónak a megismétlésüket, mert hírek szerint az izraeli kormányfő a palesztinokkal kezdett tárgyalások folytatása érdekében új diplomáciai kezdeményezésen dolgozik. A szerdai kijelentések azt jelzik, hogy az ajánlat, amelyet Izrael tenni kíván, messze elmarad a palesztinok igényeitől. Ők Ciszjordániát, Kelet-Jeruzsálemet és a Gázai övezetet követelik tervezett új államuknak. Nabíl Abu Rudeina, Mahmúd Abbász palesztin elnök tanácsadója kijelentette: a palesztinok nem mondanak le arról a követelésükről, hogy Izrael vonja ki minden katonáját Ciszjordániából.

Címkékrakéta