Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Netanjahu Teheránt hibáztatja az erőszak miatt

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. március 15. 16:17

Palesztin szélsőségesek állásait támadta ismét a Gázai övezetben március 15-én az izraeli légierő válaszul az Izrael déli része elleni rakétatámadásokra – közölte az izraeli hadsereg. Tájékoztatása szerint a palesztin területről három rakétát lőttek ki reggel Izrael területére, s a légierő ezekre a támadásokra válaszolt az újabb légicsapásokkal.

Izrael és a gázai palesztin csoportok kedden tűzszünetet kötöttek egyiptomi közvetítéssel a négy napon át tartó öldöklés után, de szórványosan a megállapodás után is folytatódtak a támadások palesztin területről, illetve az izraeli válaszcsapások. A tűzszünet előtti négy napon – péntektől hétfőig – 25 palesztin halottjuk és legkevesebb 83 sebesültjük volt az izraeli csapásméréseknek, míg a Gázai övezet területéről másfél száz rakétát lőttek ki Izrael déli részére, ahol négyen sebesültek meg.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerdán Teheránt vádolta az erőszak kiújulása miatt. Szerinte Teherán fegyverzi fel, pénzeli és képezi ki a gázai fegyvereseket. Netanjahu burkoltan utalt arra, Izrael felkészül arra, hogy támadást intézzen az iráni atomlétesítmények ellen, még akkor is, ha ezt Washington kifogásolja. Emlékeztetett arra, hogy Izrael húsz évvel ezelőtt is Washington beleegyezése nélkül mért légicsapást egy iraki atomlétesítményre.

Eközben olyan félelmek láttak napvilágot a térségben, hogy izraeli támadás esetén bosszúhadjárat kezdődne az Iránban élő zsidók ellen.

Kamal Penhaszi, Izrael egyetlen perzsa lapja, a Sahjad főszerkesztője felhívta a figyelmet arra, hogy az iráni kormány “ingatag és kiszámíthatatlan", s teljesen megjósolhatatlan, hogy izraeli támadás esetén mire számíthat a perzsa országban élő mintegy 25 ezer fős zsidó közösség.

Az iráni zsidók egyetlen teheráni parlamenti képviselője, Sziamak Merehszedg úgy nyilatkozott, hogy bárki is támadná meg az országot, az iráni zsidók ugyanúgy szembeszállnak a veszedelemmel, mint a többi iráni polgár. “Az iráni zsidó közösség a honfitársai mellett fog állni bármilyen körülmények között, örökké" – mondta a képviselő.