Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nobel-békedíjra javasolták a NATO főtitkárát

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2023. január 9. 8:23

Nobel-békedíjra javasolta honfitársát, Jens Stoltenberg NATO-főtitkárt egy norvég parlamenti képviselő az Oroszországgal szembeni fellépéséért az ukrajnai háborúban.

„A NATO főtitkáraként a szövetség nehéz időszakában, egy békés ország elleni indokolatlan és brutális offenzíva idején végzett példaértékű munkája miatt Stoltenberg megérdemli a díjat” – írta Facebook-oldalán Christian Tybring-Gjedde jobboldali képviselő.

Norvégia volt – munkáspárti – miniszterelnöke, a NATO főtitkára „az első pillanatokban megértette, milyen súlyos az orosz agresszió, és mit jelent a kormányzást a demokráciára és a szabadságjogokra alapozó országokra nézve” – tette hozzá a képviselő.

A Nobel-békedíj jelöltjére több tízezren, közöttük valamennyi ország parlamenti képviselői és miniszterei, egykori díjazottak, valamint egyetemi tanárok tehetnek javaslatot. A jelölések határideje január 31., a Nobel-bizottság öt tagja ezután kiegészítheti a névsort a saját jelöltjeivel a testület első ülésén.

Tavaly Tybring-Gjedde Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt jelölte a Nobel-békedíjra. 2022-ben a Nobel-békedíjat Alesz Bjaljacki bebörtönzött fehérorosz jogvédő aktivistának, az orosz igazságszolgáltatás által betiltott Memorial orosz jogvédő szervezetnek és az ukrán Polgári Szabadságjogok Központjának ítélték.

2021-ben Tybring-Gjedde Donald Trump akkori amerikai elnököt jelölte a kitüntetésre. A jelöltek listája titkos, de a jelölőkre nem vonatkozik a titoktartási kötelezettség.

A pakisztáni szenátus elnöke bejelentette, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnököt jelölte a kitüntetésre az ukrajnai háború előtt és alatt a béke érdekében tett erőfeszítéseiért. A Nobel-békedíj kitüntetettjeinek nevét októberben teszik közzé.