Nyerni megyünk Erfurtba!
Szöveg: Bleszkán Szilárd | 2012. augusztus 23. 10:49Az aranyéremért indulnak az erfurti szakácsolimpiára nemzeti válogatottunk és katonai nemzeti válogatottunk tagjai – hangzott el a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség budapesti Radisson Blu Béke Hotelben rendezett sajtótájékoztatóján.
tagjait, Somorjai Péter főtörzsőrmester mesterszakács pedig a Magyar Honvédség felkészülő csapatát
mutatta be a sajtó képviselőinek. A katonai csapat 1993 óta szinte valamennyi jelentős nemzetközi
szakácsversenyen és számos hazai megmérettetésen is képviseltette magát – s minden alkalommal
éremmel tért haza.
Az erfurti szakácsolimpiát a Német Gasztronómiai Szövetség rendezi meg minden negyedik évben.
A megmérettetés idén október 6-a és 9-e között zajlik Türingia „fővárosában". A verseny menetrendje
sokat változott a négy évvel ezelőttihez képest; ezúttal nemzeti szakács-cukrász, nemzeti katonai,
nemzeti ifjúsági válogatottak, valamint közétkeztetési, regionális csapatok és egyéni versenyzők is benevezhetnek. A versenyen mintegy 50 nemzet 2500 versenyzője indul, akiknek a főztjét több
tízezres tömeg kóstolhatja végig. A nemzeti válogatott 35 ország csapatával, míg a katonai nemzeti válogatott 7 másik katonacsapattal mérkőzik az elsőségért.
A csapatoknak két külön napon is a konyhaasztalhoz kell állniuk, hiszen egy hideg- és egy
melegkonyhai megmérettetésen is részt kell venniük. A feladat egy komplex hidegkonyhás díszasztal,
valamint egy 150 főre szóló háromfogásos menü elkészítése.
Mudra József alezredes, team manager
Gulyás Károly közalkalmazott, Venesz-díjas mesterszakács, szakmai tanácsadó – nemzetközi zsűri
Somorjai Péter főtörzsőrmester, közétkeztetési mesterszakács, ügyintéző
Kovács Péter főtörzsőrmester, közétkeztetési mesterszakács, csapatvezető
Kovács Attila főtörzsőrmester, szakács
Cselyovszky Zoltán főtörzsőrmester, szakács
Balázs Gergő közalkalmazott, közétkeztetési mesterszakács, szakács
Bojtos György közalkalmazott, szakács
Lukács Péter közalkalmazott, mestercukrász
Ódor Norbert közalkalmazott, szakács
Fotók: Galovtsik Gábor