Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nyolc évet kapott a kémkedéssel vádolt újságírónő

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. április 19. 11:00

Irán szerint a 31 éves újságírónő kormánytisztviselőktől szerzett információkat adott át a CIA-nak. A börtönbüntetés nem tesz jót az iráni-amerikai viszonynak. Kémkedés vádjával nyolcévi börtönbüntetésre ítélték Teheránban Roxana Saberi iráni-amerikai újságírónőt – közölte ügyvédje, hozzátéve, hogy fellebbeznek az ítélet ellen.

Hétfőn kezdődött az Egyesült Államok javára végzett kémtevékenységgel vádolt 31 éves újságírónő pere az iráni főváros forradalmi bíróságán.
A vádirat szerint a kettős állampolgárságú Saberinek sikerült iráni kormány-tisztségviselők köreibe bejutnia, és az ott szerzett információkat továbbította az amerikai Központi Hírszerző Ügynökségnek (CIA). Az újságírónő a BBC-nek, az amerikai NPR rádiónak és más külföldi tömegtájékoztató eszközöknek küldött tudósításokat Iránból. Januárban vették őrizetbe.

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter levelet adott át március végén Hágában egy Afganisztánról rendezett konferencián Irán képviselőjének, követelve benne az újságírónő szabadon bocsátását. Saberi ügye is megterheli az amerikai-iráni viszonyt, amely továbbra is meglehetősen feszült, noha Barack Obama amerikai elnök március végén javasolta Teheránnak, hogy nyissanak új fejezetet a két állam kapcsolataiban.

CímkékAfganisztán