Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Obama már egy újabb 9/11-re készül

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. január 14. 6:22

George Bush leköszönő amerikai elnök és Barack Obama hivatalba lépő elnök csapatának vezetői válsággyakorlatot tartottak kedden a Fehér Házban egy esetleges terrortámadás kivédésére. A válsággyakorlat során azokat a lépéseket vették át, hogyan kell reagálni akkor, ha támadás érne amerikai városokat.

Az egyik forgatókönyv szerint terroristák robbantásos merényleteket intéztek közlekedési eszközök és más célpontok ellen. A gyakorlat része annak a programnak, amely azt célozza, hogy az Egyesült Államokat ne érje felkészületlenül egy esetleges terrortámadás, járvány vagy természeti katasztrófa a hatalomváltás időszakában.

A leköszönő amerikai elnök egyébként kedden utoljára hívta össze kabinetjét a Fehér Házban, ahol kijelentette, hogy büszkén, emelt fővel távozik a hatalomból.

Az ülésen – amelyen mások mellett részt vett Condoleezza Rice külügyminiszter és Robert Gates védelmi miniszter – Bush köszönetet mondott kabinetjének, egyben az amerikai népnek. Mint mondta, eredményes elnökséget tudhat maga mögött. “Ez a kormány jó, tartós eredményeket ért el, nagyon büszke vagyok rá" – jelentette ki második mandátumának lejártával.

A távozó amerikai elnök emellett a legrangosabb amerikai polgári elismeréssel, a Szabadság-éremmel tüntette ki Alvaro Uribe kolumbiai elnököt, Tony Blair volt brit miniszterelnököt és John Howard egykori ausztrál kormányfőt.

Mindannyian Bush szoros szövetségesei voltak a nemzetközi politikában. A hivatalából egy hét múlva leköszönő Bush személyesen akasztotta az elismerést a kitüntetettek nyakába a Fehér Házban. Bush elnöksége nyolc évében 78 személynek adományozott Szabadság-érmet, amellyel a tudományok, a művészetek, az irodalom, valamint a béke és szabadság terén elért kiemelkedő eredményeket ismerik el.

1595883029