Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Obama nem zárja ki a líbiai felkelők felfegyverzését

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. március 30. 11:49

Barack Obama amerikai elnök kedden az NBC televíziónak nyilatkozva megerősítette, hogy nem zárja ki a líbiai felkelők felfegyverzését. Az elnök szerint jelenleg még tart a lázadók és a Kadhafi-rezsim szembenállásáról begyűjtött értesülések értékelése. Barack Obama kifejezte meggyőződését, hogy a líbiai vezető a katonai és a diplomáciai nyomás hatására végül lemond a hatalomról. Mint mondta, a nemzetközi koalíció által indított hadművelet hatására Kadhafi defenzívába szorult.

Obama ugyancsak kedden, az ABC csatornának úgy fogalmazott: Kadhafi és belső köre érzi „hogy szorul körülöttük a hurok, és hogy napjaik meg vannak számlálva."

„Át kell gondolniuk, hogy mik lesznek a következő lépéseik. De mindig is világos voltam afelől, hogy egyes kérdések nem képezhetik alku tárgyát. Ki kell vonulnia Miszrátából és más városokból, vissza kell lépnie a csapatai iránti tiszteletből" – mondta az amerikai elnök.

Obama hangsúlyozta, hogy Líbia kivételes eset és a világnak nem kellene elvárnia, hogy az Egyesült Államok minden egyes humanitárius katasztrófa esetén beavatkozzon. Kijelentette, hogy a líbiai beavatkozás példáját nem terjeszti ki Szíriára. Líbiáról szólva megismételte, hogy a katonai fellépéshez megvolt a kellő nemzetközi felhatalmazás, mások mellett az arab országok részéről is, s adott volt egy kegyetlen diktátor, aki kész lett volna ezreket lemészárolni.

Az amerikai elnök kételyét fejezte ki, hogy ugyanezek a feltételek egy másik ország esetében is megismétlődnének. Hangsúlyozta, hogy a líbiai politikáját nem kell Obama-doktrínának tekinteni.

Obama szerint ha Kadhafi jelét adja annak, hogy kész a távozásra, a nemzetközi közösségnek kell majd eldöntenie, hogy „mi a megfelelő módja annak, hogy ezt elősegítsük". Figyelmeztetett rá ugyanakkor, hogy ez nem történik majd egyik napról a másikra.

Obama szerint az amerikai kormányok a sorozatos nemzetközi válságok megoldásából az elvárhatónál nagyobb mértékben vették ki részüket.

„Feltételezem, hogy a dolgok egy kissé elsimulnak a következő években. De közben ezért kell valamit kezdenem a szemem alatti táskákkal" – mondta Obama az amerikai szerepvállalásra utalva.

Az amerikai elnök elmondta: lefekvés előtt minden éjjel imádkozik azért, hogy helyes döntéseket hozzon.

Címkékkatasztrófa