Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A béke szolgálatában

Szöveg: Kiss Zoltán |  2011. március 30. 12:29

Telt ház és óriási érdeklődés fogadta március 29-én, kedden délután a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem nagyelőadójában Papp István nyugállományú alezredest, akit a ZMNE Biztonságpolitikai Szakkollégiuma látott vendégül rendezvényén. A találkozón a civil hallgatók mellett nagy létszámban vettek részt az MH Ludovika Zászlóalj honvédtiszt-jelöltjei is.

Dr. Szenes Zoltán nyugállományú vezérezredes, a Honvéd Vezérkar volt főnöke, az egyetem professzora megnyitójában hangsúlyozta: Papp alezredes az egyik legtapasztaltabb magyar békefenntartó katona, akiért az elmúlt év végén egy emberként aggódott az egész ország. A már nyugállományú főtisztet az ENSZ DPKO Békeműveleti Igazgatóság alkalmazottjaként Szudán polgárháborús övezetében, Darfurban ejtették foglyul fegyveresek 2010 októberében. A magyar békefenntartót példátlan összefogással, számos szervezet – köztük a frissen alakult magyar Terrorelhárító Központ – közreműködésével sikerült kiszabadítani, több mint háromhónapos fogságából.

Papp alezredes mintegy egyórás, diavetítéssel egybekötött előadásában röviden vázolta a békefenntartás történetét és az abban való magyar szerepvállalást, majd személyes életútjának izgalmas epizódjait osztotta meg az érdeklődő hallgatósággal. Több évtizedes békefenntartói tevékenységének utolsó évtizedéről beszélt részletesebben, talán, mert erre az időszakára esik a nagy szerelem: az afrikai szolgálat.

Mint elmondta, 1999-től 2002-ig az ENSZ New York-i központjában Afrika-iránytisztként dolgozott. Beosztásában a világszervezet összes afrikai kontinensen található politikai-katonai misszióját figyelemmel kísérte. Rendszeresen látogatta a missziókat, így szinte beutazta az egész földrészt. Részese volt a kongói, az etiópia-eritreai, a sierra-leonei missziók felállításának. Mindezek mellett sokat próbált tenni azért, hogy Magyarország nagyobb részt vállalhasson ezekben a feladatokban, minél több katona jöjjön Afrikába, és segítse a nemzetközi szervezet munkáját.

Papp alezredes rendszeresen pályázott a különböző beosztásokra – sikerrel. 2005 nyarán az Európai Unió EUSEC-missziója tagjaként mint védelmiszektor-tanácsadó indult Kongóba, Kinshasába, ekkor még a Honvédelmi Minisztérium és Külügyminisztérium támogatásával. Két év után, 2007-ben újra váltott, és elnyert egy ENSZ-pályázatot, aminek köszönhetően Nepálba utazott, ahol az UNMIN-misszió civil megfigyelőjeként dolgozott. A kormány és a maoisták között aláírt megállapodás betartását ellenőrizték.

2009 tavaszán következett be az újabb váltás. Ekkor pályázott meg és nyert el egy új beosztást, az ENSZ Szudáni UNAMID Missziójába, Darfurba. Lefegyverzési, leszerelési és integrációs (DDR) tiszt lett. A misszióban kis létszámuk ellenére is sok feladatot hajtottak végre, elsősorban koordinációs teendőket, de aktívan ott voltak az élet minden területén.

A hallgatóság természetesen a legnagyobb figyelemmel a háromhónapos fogságról, illetve a szerencsés kiszabadításról-kiszabadulásról szóló beszámolót hallgatta; a nem mindennapi időszakról több hónap távlatából is nagy megindultsággal beszélt az egykori katonatiszt. 

Az előadás végén kérdésekre válaszolva a gyermekkatonák problémaköréről, valamint az észak-afrikai országokban kialakult helyzet békefenntartásra gyakorolt hatásáról szólt Papp István. Végezetül az alezredes – aki néhány hónapos pihenés után Haitin folytatja békefenntartói pályáját – személyes példáján keresztül arra biztatta a leendő tiszteket: később, hivatásos szolgálatuk során, bátran pályázzanak a békefenntartással kapcsolatos beosztásokra; öregbítsék tovább a magyar békefenntartók jó hírét.

(Papp István nyugállományú alezredessel korábban készített exkluzív videóinterjúnkat ide kattintva nézhetik meg!)

Fotó: ZMNE Biztonságpolitikai Szakkollégium és archív