Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ohióba készülő elit járőrök

Szöveg: Burillák Marcell | Fotó: Tischler Zoltán |  2024. február 22. 7:00

„Senki ne gondolja, hogy könnyű lesz. Ugyanakkor jól felkészültek és fiatalok vagytok, tehát kis elszántsággal bárki elérheti a versenyszintet” – köszöntötte a Best Warrior amerikai járőrkupa hazai selejtezőjének résztvevőit Manzák Attila főtörzszászlós, az MH Dombai Miksa 4. Területvédelmi Ezred vezénylőzászlósa. A magyar küldöttség március végén utazik Ohióba, hogy a tavalyi sikeres szereplést túlszárnyalja.

Egy februári reggelen, a kecskeméti katonai bázis 39-es épületének egyik termében gyülekeznek az amerikai Best Warrior járőrversenyre jelentkező önkéntes tartalékos katonák és kiképzőik, hogy megbeszéljék a felkészülés menetét. Magyarország második alkalommal, ezúttal négy fővel vesz részt az Ohiói Nemzeti Gárda rendezésében zajló viadalon.

„Tavaly ketten képviselték Magyarországot és mindketten tízbe kerültek. Ehhez mérten idén kicsit jobb eredményt várunk és öt teljes hetet szánunk a felkészülésre. Szeretnénk minél jobban szerepelni, hiszen a meghívás fontos elismerésnek számít. Nem az összes NATO tagállam állhat rajthoz áprilisban” – büszkélkedik Manzák Attila főtörzszászlós.

_I1A9692 copy másolat 2

„Az előző versenyre még nem szervezett program mentén, csupán egyénileg készültünk, ennek ellenére jól szerepeltünk a tengerentúlon. Idén viszont már gondosan felépített felkészülési tervet hajtanak végre a jelentkezők, tehát ismét bízhatunk az eredményes helytállásban” – vázolja a magyar csapat esélyeit Fazekas Szilárd őrmester. A 4. Területvédelmi Ezred 38. Területvédelmi Zászlóalj Kiképző Századának rajparancsnoka 2023-ban maga is részt vett az embert próbáló vetélkedésen, idén pedig már ő a felkészülés egyik vezetője és szakmai felelőse.

A márciusi versenyig azonban hosszú út vezet: vízben és szárazföldön egyaránt kivételes fizikai teljesítményt, valamint mentális stabilitást várnak el a kiképzők. Pontrendszerben mérik a fiatalok teljesítményét, hogy végül objektíven tudják kiválasztani közülük a legrátermettebbeket. „Itt nincsenek nők és férfiak, csak felkészülő katonák” – bocsátja útjára a selejtező résztvevőit Manzák Attila.

_I1A9754 copy

A felkészítés nyitónapján tíz önként jelentkező reménykedik Kecskeméten abban, hogy végül sikerül bekerülnie a négyfős – két altiszt és két legénységi állományú katona alkotta – küldöttségbe, akiket mentoraik kísérnek az Egyesült Államokba. Színes társaságot alkotnak, hiszen egyesek még tanulnak, míg mások a szabadságukat áldozzák fel az öthetes tréningre.

„A civil életben építőmérnöknek tanulok és mellette már dolgozom. Különben atlétizálok, ami pont egybevág az aktuális követelményekkel. Örömmel látom, hogy a többiek is kellően motiváltak, ami jobb teljesítményre sarkall” – mondja Bense Marcell, a 4. Területvédelmi Ezred 38. Területvédelmi Zászlóaljának főtörzsőrmestere. „A példaképem vitéz Vattay Antal, második világháborús hősünk. Ő azt mondta, hogy ami nem kerül küzdelembe, az értéktelen. Én ezzel a szemlélettel szeretném élni az életemet és teljesíteni a jelenlegi kihívásokat” – ecseteli meglepő higgadtsággal, miután közel 12 perc alatt teljesíti a 3200 méteres bemelegítő futást.

_I1A9720 copy

Hasonló lelkesedéssel érkeznek a 46. Területvédelmi Zászlóalj 1. lövész századának tartalékosai, hiszen az ő mindennapjaiknak is szerves részét képezi a mozgás és az edzés. „Az egyre javuló, napi szintű sportfoglalkozások miatt úgy éreztük, hogy érdemes kipróbálni magunkat éles versenyszituációban” – nyilatkozza Bottyán Klaudia tartalékos főtörzsőrmester.

A nyitónap alapvető fizikai felméréssel, vagyis futással és más gimnasztikai gyakorlatokkal (például fekvőtámasz, húzódzkodás) telik. „Először megállapítjuk a fiatalok állapotát, aztán holnaptól kezdődik a kemény munka. Tereptan, úszás, lövészet, valamint lőelméleti és fegyverzettechnikai felkészülés következik. Fontos, hogy már itthon megismerkedjenek az amerikai fegyverzettel, amit az ohiói versenyen használnak majd” – tudjuk meg a nap végén Fazekas Szilárd őrmestertől.