Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Oktatórakétát indítottak Hajmáskéren

Szöveg: honvedelem.hu / MTI, Takács Vivien | Fotó: Kertész László |  2023. január 29. 14:45

A Magyar Honvédség hajmáskéri lőterén indította el Magyarország eddigi legnagyobb és leggyorsabb oktatócélú kutatórakétáját a BME Aerospace Team január 26-án.

A BME Aerospace Team oktatási célú rakétát indít KLAC7835

A BME Aerospace Team célja, hogy az egyetemi hallgatók lelkesedését és tudásvágyát, valamint a hazai űrszakma legnevesebb szakembereinek tudását vegyítve szuperszonikus kutatórakétákat fejlesszen.

A hajmáskéri esemény, amelyet több mint egy éven át tartó munka előzött meg, a versenycsapat 2022-es, European Rocketry Challenge versenyrészvételének záró epizódja volt. A rakéta biztonságos elindítása, annak tervezetten több mint kétszeres hangsebességet elérő sebessége, valamint akár 9 000 méter magas röppályája miatt az országban egyedül a Magyar Honvédség „0” ponti lőterén volt lehetséges. A repülés során mért adatokat és a szállított egyetemi kísérletek eredményeit a versenycsapat és kutatási partnereik értékelik ki.

A BME Aerospace Team oktatási célú rakétát indít KLAC7883

A Magyar Honvédség – az egyetemmel és a versenycsapattal fenntartott hosszú szakmai kapcsolata alapján – aktívan támogatta az indítást, nem csupán a helyszín biztosításában. „Az MH Haderőmodernizációs és Transzformációs Parancsnokság örömmel támogatta a versenycsapatot és reméli, hogy a mért adatok és a megszerzett tapasztalat hozzájárul versenyzői munkájuk és tanulmányaik további sikeréhez” – mondta el Ocskay István ezredes, az indítás programmenedzsmentjéért felelős katonai szervezet képviselőjeként.

Princz Katalin, a BME Aerospace Team marketing menedzsere kiemelte, hogy az Aether S a csapat első projektje, amelynek keretén belül egy oktatócélú kutatórakétát bocsátanak fel. „A rakétában egy sejtbiológiai kísérlet, laborban növesztett emberi csontszöveti sejtek, valamint egy légkörfizikai kísérlet kapott helyett.” Hozzátette: űrutazás során nagy problémát okoz a csontritkulás, így az orvosbiológiai kísérlet célja, hogy jobban megismerhessék ennek folyamatát. Princz Katalin elmondta: az egyetem és a Magyar Honvédség kapcsolata kiváló. „Nagyon jó az együttműködés, rengeteg segítséget kaptunk, a helyszínen túl a tűzszerészeket is a honvédség biztosította számunkra.

„A rakéta 3,3 méter hosszú, felszállótömege 27,6 kilogramm, a benne található hajtóanyag pedig 11 kilogramm tömegű. A rakéta várható legnagyobb sebessége 2,2-szeres hangsebesség lesz” – részletezte a paramétereket az indítás előtti köszöntőjében Illyés András, a csapat vezetője, hozzátéve: a harminc fős csapat több mint tizenhatezer munkaórát dolgozott.

A projekt főtámogatója a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság volt, megvalósulását a hazai légi- és űripar képviselői – egyetemek, kutatóintézetek, cégek és állami szereplők – széleskörűen segítették. Az egy héttel korábban, a BME Q-épületének aulájában megtartott projektbemutató rendezvény díszvendége Farkas Bertalan nyugállományú dandártábornok, az első magyar űrhajós volt, Besenyei Péter műrepülő világbajnok pedig személyesen tekintette meg a sikeres tesztfelbocsátást.

Címkéklőtér