Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Olaszokkal közös vegyivédelmi kiképzésen vettek részt a magyarok

Szöveg: Barta Erik főhadnagy és Kocsis Balázs százados | Fotó: olasz fegyveres erők |  2021. november 18. 7:19

Egyhetes, nemzetközi környezetben végrehajtott különleges vegyivédelmi gyakorlaton vettek részt az MH 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóalj katonái. Az olasz fegyveres erők 7. Vegyivédelmi Ezrede által Civitavecchiában szervezett kiképzésen - amelyen Spanyolország szemlélőként vett részt - a magyarok kiváló értékelést szereztek.

ABV SIBCRA (1)

A gyakorlat a SIBCRA Training elnevezést kapta, a mozaikszó a helyszíni értékelő és mintavevő csoport rövidítése. A kiképzési rendezvény első napján az olasz vegyivédelmi ezred parancsnoka köszöntötte a résztvevőket. Mint kiemelte: a jelenlegi katonapolitikai helyzetben fontos a közös gyakorlat, mivel egyre több a közös szerepvállalás.

ABV SIBCRA (5)

A megnyitót követően az olasz vegyivédelmi erők bemutatták műszereiket és ezek képességeit. A jól felszerelt alegységek vegyi detektorokat, vegyi azonosítókat, biológiai-, valamint radiológiai detektorokat és azonosítókat, valamint levegő mintavevőket használnak. A náluk rendszeresített zárt légzőrendszer kiválóan alkalmazható alacsony oxigénszintű helyeken, és 4 órán keresztül képes levegőt biztosítani a használója számára.

A gyakorlat második napján, a Santa Sierrában található gyakorlótéren a magyar SIBCRA csoport a szeparatista erők által létrehozott vegyi harcanyag előállítására alkalmas laboratórium ABV felderítését, a bizonyítékok begyűjtését, illetve a laborba szállítását kapta feladatul. A magyar vegyivédelmis katonáknak az olasz felderítő raj által megjelölt, úgynevezett „forró pontokból” kellett mintákat venniük. Ezt követően egy olasz mentesítő raj mentesítette a magyar végrehajtó állományt.

A harmadik napon ismét mintavétel volt a magyar specialisták feladata: a Rietiben található Nubich gyakorló bázison, egy földalatti alagútrendszerben található vegyi-, radiológiai laboratóriumból kellett mintát venniük.

ABV SIBCRA (3)

A negyedik napon azután kellett ABV-felderítést és mintabegyűjtést végrehajtaniuk a magyaroknak, hogy a különleges erők elfogták a szeparatisták egyik terepjáróját, amelyben „sugárveszély” feliratokkal ellátott tárolók voltak. A felderítés során a zászlóalj vegyivédelmi katonái az elrejtett, zárt sugárforrások mindegyikét detektálták. Az olasz megfigyelők kiválóra értékelték ezt a végrehajtást. Végezetül pedig egy mentesítést biztosítottak a magyarok: a megadott időre telepítették a mentesítő helyet, így az olasz SIBCRA csoport meg tudja kezdeni feladatát.