Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Öldöklő harcok Mogadishuban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. június 4. 6:19

Iszlamista lázadók szerdán rövid időre visszafoglalták a szomáliai főváros, Mogadishu egyik körzetét, s az utcai harcokban legalább 14 ember halt meg. A fegyveres összecsapásokban több tucatnyian megsebesültek, s újabb ezrek menekültek el a tengerparti városból.

A szomáliai kormányerők egy nappal korábban arról számoltak be, hogy kiszorították a lázadókat a főváros 14 kerületéből, s azt ígérték, hogy jövő hétre Mogadishu mind a 16 kerületét felszabadítják. Szerdán azonban a lázadók újra lerohantak egy rendőrőrsöt, s csak heves összecsapásban sikerült őket visszaverni.

Az al-Kaida terrorszervezethez kapcsolódó iszlamista Sebab milícia fegyveresei május elején indítottak támadást a főváros lerohanására, s a kormányerők azóta azért küzdenek, hogy visszafoglalják az akkor elvesztett területeket. Szemtanúk és az ENSZ menekültügyi ügynöksége szerint a mogadishui harcokban eddig több mint kétszáz, nagyrészt civil ember halt meg, s 86 ezer lakos menekült el a térségből.

Az ostrom súlyos próbatétel a mérsékelt iszlamistának tekintett, Sejk Seríf Ahmed elnök vezette kormány számára, amelyet januárban alakítottak meg a szomszédos Dzsibutiban, az ENSZ égisze alatt szervezett megbékélési folyamat részeként. Az Afrika szarván fekvő ország lakosságát a háború mellett szárazság és éhínség is sújtja.

Az elnök múlt héten nyíltan azzal vádolta a szomszédos Eritreát, hogy fegyverrel és pénzzel támogatja a kormányzata megdöntéséért harcba szállt iszlamista lázadókat. Az Afrikai Unió pedig felkérte az ENSZ-t, hogy azonnal határozzon el szankciókat Eritrea ellen.

CímkékENSZ