Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Olimpiai bajnok tartott testnevelés órát kadétoknak

Szöveg: Galambos Sándor | Fotó: a szerző felvételei |  2022. december 9. 8:30

Lőrincz Tamás százados vezetett le egy rendhagyó testnevelés órát Mikulás napján a kiskunmajsai Tomori Pál Katolikus Gimnázium, Technikum és Kollégium 12. évfolyamos kadétjainak. Az olimpiai, világ- és négyszeres Európa-bajnok sportolóval történt találkozót a középiskola testnevelő tanára, Tabajdi Berta önkéntes területvédelmi tartalékos hadnagy kezdeményezésére, a Küzdj meg a bajnokkal Alapítvány szervezte meg.

2022.12.06. Lőrincz ol.bajnok kadét tesi (2)

A birkózás alapvető elemeit mutatta be és gyakoroltatta a kiskunmajsai középiskola végzős kadétjainak a tokiói olimpia kötöttfogású bajnoka, Lőrincz Tamás százados. Az MH Sportszázad tisztje által levezetett foglalkozásnak már a kezdete is élményt jelenthetett a diákoknak – a bemelegítést együtt hajthatták végre a Budapesti Honvéd FC kiváló sportolójával, a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia szakmai igazgatójával.

Bár a bemelegítés is sok elemében eltért a hagyományostól, az óra rendhagyó része csak ezt követően kezdődött. Az olimpiai bajnok ugyanis a birkózás olyan elemeire is megtanította a kadétokat, amelyeket akár a „mindennapi életben”, egy váratlan támadás esetén, önvédelemből is alkalmazhatnak. Az élményekben dús testnevelési óra során felgyülemlett feszültségét végül sorversennyel vezették le a diákok.

2022.12.06. Lőrincz ol.bajnok kadét tesi (5)

Lőrincz Tamás sportpályafutására visszaemlékezve elmondta: a birkózás alapjait a Ceglédi Vasutas Sportegyesület tagjaként sajátította el. Tizennégy éves korában pedig lehetőséget kapott arra, hogy Budapesten, a dr. Hegedüs Csaba olimpiai-, világ-, és Európa bajnok alapította Mr. Tus Birkózó Akadémián folytassa a sportolást. Olyan nagyszerű birkózókkal edzhetett itt együtt, mint az olimpiai bajnok Majoros István vagy az Európa-bajnok Deák Bárdos Mihály, akikre példaképként tekinthetett.

Bár az olimpiát követően Lőrincz százados befejezte az aktív sportolást, az MH Sportszázad tisztjeként a toborzást, a polgári lakosság és a Magyar Honvédség kapcsolatának erősítését, a Honvéd Kadét Program megvalósításának támogatását, a sportolás, az egészséges életmód népszerűsítését továbbra is az egyik legfontosabb feladatának tartja.

2022.12.06. Lőrincz ol.bajnok kadét tesi (18)

A Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Szabadidősport Szövetség támogatásával, 2013-ban életre hívott - az alapítvány nevét viselő - „Küzdj meg a Bajnokkal!” elnevezésű programsorozat céljait Süli András József, alapítványi elnök foglalta össze: „A testnevelési órák levezetésére élsportolókat, híres olimpikonokat és edzőket kérünk fel annak érdekében, hogy a sportolást, az egészséges életmódot és a környezetünk védelmének a jelentőségét népszerűsítsék. Ezzel is hozzájárulva ahhoz, hogy a fiatalokkal megszeressük a testmozgást, elsajátíthassák a helyes táplálkozást és a környezettudatos életmódot. Szeretnénk életcélt kínálni, az órákat levezető példaképeink segítségével pedig jó példát mutatni a diákoknak. A Magyar Honvédség sportszázadának tagjaival is a munkánk során ismerkedtünk meg, a közeljövőben pedig szeretnénk ezzel az alegységgel szorosabbá fűzni a kapcsolatunkat.”

Az igencsak rendhagyó testnevelés óra végén Lőrincz százados elárulta: remekül érezte magát a kiskunmajsai kadétok közt, meglepte a fegyelmezett, lelkes hozzáállásuk. Örömmel hajtották végre a gyakorlatokat, jó hangulatban telt az óra, nagyon ügyesek voltak. Ennek köszönhetően pedig olyan birkózó gyakorlatokat is megtaníthatott velük, amelyekre más iskolákban eddig még nem volt lehetősége. Ezért minden diákot személyesen, egy-egy ajándékcsomaggal és dedikált fotóval jutalmazott az órán való aktív részvételéért. A Tomori Pál Katolikus Gimnázium, Technikum és Kollégium „tiszteletbeli tanárának” a munkáját pedig a középiskola tantestülete ajándékkal, a Mikulás pedig szaloncukorral köszönte meg.