Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Olyan képességeket kell építeni, amelyek garantálják a békét és a biztonságot

Szlovén kollégáját fogadta Benkő Tibor honvédelmi miniszter

Szöveg: Antal Ferenc | Fotó: Szabó Lajos zászlós |  2020. november 3. 16:12

Felkészültnek kell lennünk a béke és biztonság megőrzésére – mondta Benkő Tibor honvédelmi miniszter Matej Tonin szlovén védelmi miniszterrel tartott közös sajtótájékoztatóján, november 3-án, Budapesten.

20201103_szlovén_védelmi_miniszter (5)

Katonai tiszteletadás mellett fogadta Benkő Tibor honvédelmi miniszter szlovén kollégáját kedden délelőtt, a budai Várban. A két tárcavezető a plenáris tárgyalást követően közös sajtótájékoztatón számolt be a megbeszélés részleteiről.

Benkő Tibor kiemelte a Nyugat-Balkán békéjének, biztonságának és stabilitásának fontosságát, illetve kitért az illegális migráció elleni közös fellépés szükségességére. „Az elmúlt időszakban Franciaországban és a hétfő este Bécsben történtek mind azt mutatják, hogy jogos az aggodalmunk, felkészültnek kell lennünk a béke, a biztonság, a stabilitás megőrzésének érdekében. Nem engedhetjük meg, hogy terrortámadások veszélyében éljünk és gyerekeink, unokáink ilyen körülmények között nőjenek fel” – fogalmazott a honvédelmi miniszter, hozzátéve: Magyarország emiatt kezdte meg a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program végrehajtását.

20201103_szlovén_védelmi_miniszter (14)

Matej Tonin szlovén védelmi miniszter is a tárgyalás eredményességét hangsúlyozta. Mint mondta: Szlovéniát és Magyarországot nemcsak történelme, hanem földrajzi helyzete is összeköti. Az első világháború mindkét országot érintette, a Szlovénia területén lezajlott harcok során pedig számos magyar katona vesztette életét. Hozzátette: nagyra értékeli Magyarország erőfeszítéseit a háborúban elesettek emlékének ápolására, ebben pedig Szlovénia is Magyarország partnere.

Matej Tonin elmondta: áttekintették azokat a missziókat és nemzetközi műveleteket, amelyekben Magyarország és Szlovénia együttműködik. Ezek közül kiemelte Koszovót és Malit. Hangsúlyozta: Szlovénia teljes mértékben támogatja Magyarországot a KFOR misszió vezetésében, hiszen a balkáni térség békéjének és stabilitásának megteremtése alapvető érdek.

20201103_szlovén_védelmi_miniszter (13)

Benkő Tibor ezzel kapcsolatban leszögezte: Magyarország számára is elsődleges fontosságú a Nyugat-Balkán békéjének biztonsága, ugyanakkor hazánk azt vallja, hogy a gondokat ott kell kezelni, ahol keletkeznek.

A két tárcavezető egyetértett abban, hogy meg kell erősíteni a részvételt azokban az afrikai térségekben, amelyek kihatással lehetnek térségünk biztonságára. Matej Tonin kijelentette: Szlovénia 2023-ban mobil hadikórház telepítését tervezi Maliban; ők a technikai hátteret és a felszerelést adnák, a létesítményben dolgozó személyzet biztosításához pedig – más szövetséges államok mellett – Magyarország segítségét is kérte. Benkő Tibor erre reagálva elmondta: megvizsgálják az egészségügyi személyzet részvételének lehetőségét.

A Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programmal kapcsolatban Benkő Tibor rámutatott: olyan képességeket kell építenie az országoknak – így hazánknak is –, amelyek képesek garantálni a békét és biztonságot. A haderőfejlesztésben Magyarország élen jár a térségben, tapasztalatait pedig – legyen az személyi állományra vagy haditechnikai fejlesztésre, kutatásra, innovációra vonatkozó kérdés - szívesen megosztja barátaival.

20201103_szlovén_védelmi_miniszter (10)

Matej Tonin gratulált Benkő Tibornak és kollégáinak a haderőfejlesztésben az elmúlt években elért eredményeihez. Mint fogalmazott: látható, hogy a Magyar Honvédség folyamatosan fejlődik. Hangsúlyozta: Szlovénia ennek az útnak még csupán az elején jár, ugyanakkor számít Magyarország eddigi tapasztalataira. Hozzátette: két fontos területre koncentrálnak, a személyi állományra, illetve a felszerelés modernizálása.

A megbeszélésen elhangzott: a kialakult pandémiás helyzetben mindkét haderő jelentős képességekkel járult hozzá a járvány elleni védekezéshez, ennek tapasztalatait a felek folyamatosan megosztják majd egymással a jövőben.

Matej Tonin hangsúlyozta: az első hullám legkritikusabb pillanataiban Szlovéniában nem volt elegendő védőfelszerelés, ebben Magyarország nyújtott segítséget számukra. Amennyiben a helyzet rosszabbra fordulna, akkor szükség lehet a szakorvosi személyzet cseréjére, együttműködésre – tette hozzá.

Benkő Tibor kiemelte: Magyarország a koronavírus-járvány első időszakában, a tavaszi hónapokban a védőeszközök beszerzésével, a szakszemélyzet felkészítésével, valamint az infrastrukturális felkészítésekkel fel tudott készülni a második hullámra. Hozzátette: az elmúlt hónapokban Magyarország hatékonyan alkalmazta a Magyar Honvédség képességeit is. A honvédség most is készen áll az esetleges szigorításokra és a súlyosabbá váló helyzet kezelésére is – jelentette ki.

A szlovén védelmi miniszter végezetül megköszönte Magyarország részvételét a szlovén légtérrendészeti feladatok ellátásában.