Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Öngyilkos merénylet Bagdad központjában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. július 26. 13:51

Legkevesebb négy ember életét oltotta ki egy öngyilkos merénylő hétfő reggel Bagdad központjában az al-Arabíja tv-állomás iraki fővárosban lévő irodájánál végrehajtott robbantásában – közölték kórházi és rendőrségi források. Az első jelentések szerint a merényletben három biztonsági őr és egy takarítónő vesztette életét. A sebesültek száma legalább tizenhat.

Kászim al-Muszávi tábornok, Bagdad biztonsági erőinek a szóvivője elmondta, a kamikaze egy robbanóanyaggal megrakott minibusszal érkezett az épülethez. Az első ellenőrzőponton átjutott, majd a bejáratnál hozta működésbe a robbanószerkezetet.

Az épületben tetemes anyagi károk keletkeztek, és a robbanás helyszínén hatalmas kráter tátong.

Muszávi tábornok közölte: az iraki hatóságok korábban olyan információk birtokába jutottak, amelyek arra mutattak, hogy az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat Irakban működő arab nyelvű hírcsatornák elleni támadásra készül, és erről a hatóságok tájékoztatták az al-Arabíját is.

A dubaji székhelyű al-Arabíja a legnépszerűbb arab nyelven sugárzó tévé-állomások közé tartozik, de az Irakban harcoló milíciák túlságosan Nyugat-barátnak tartják. Már a múltban is többször a szélsőségesek célkeresztjébe került. Két éve az al-Arabíja bagdadi irodavezetője kis híján életét vesztette egy, a gépkocsijára mágnessel illesztett pokolgép robbanásában.

Címkékrobbantás