Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Öngyilkos merénylet Kunduzban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. szeptember 5. 7:33

Hét embert, köztük négy afgán rendőrt rántott a halálba magával egy öngyilkos merénylő szombaton az észak-afganisztáni Kunduzban – közölte egy kormányzati szóvivő. A tartományi székhelyen, a déli órákban elkövetett robbantásnak tizenhat sebesültje is van.

A város ellen – amely a térség egyik fő közlekedési csomópontja és az Afganisztánban harcoló koalíciós erők egyik fontos utánpótlási vonalán fekszik – rendszeresen hajtanak végre támadásokat tálib szélsőségesek.
A tálibok emellett az utóbbi időben tartományszerte fokozták a rendőri erők és civilek elleni terrorcselekményeiket, hogy megingassák a helyi hatalmat, és lázadásukat kiterjesszék az általuk ellenőrzött dél-afganisztáni területeken túlra is.

Eközben Hamid Karzai afganisztáni elnök szombaton közölte, hogy tanácsot állított fel a tálibokkal való béketárgyalások lefolytatására.
A tálibok csaknem kilenc éve öldöklő lázadást folytatnak a kabuli rendszer ellen.

Ez eddig az egyik legfontosabb lépése az elnöknek a tálib vezetéssel folytatandó párbeszéd megteremtésére. A törzsi és vallási vezetőket tömörítő több száz fős testület, a loja dzsirga júniusban fogadta el azt a határozatot, amely kiáll a párbeszéd mellett, és ennek érdekében tanács felállítását írja elő.

Az afganisztáni elnökség illetékesei szombaton tanácskozást kezdtek, hogy döntsenek a testület összetételéről. Ezt szeptember közepéig kell megtenniük, és a tanácsnak az afganisztáni társadalom egészét kell képviselnie.