Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Öngyilkos merénylő robbantott egy pakisztáni egyetemen

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2022. április 27. 19:46

Felrobbant egy furgon a dél-pakisztáni Karacsi Egyetem kampuszán, három kínai állampolgár és a pakisztáni sofőr életét vesztette – mondták el tisztségviselők.

Egy negyedik kínai és egy pakisztáni őr megsebesült – tudatta Mohammad Farúk, az egyetem szóvivője. Egy szélsőséges csoport, a Beludzsisztáni Felszabadítási Hadsereg jelentkezett a támadás elkövetőjeként. Állításuk szerint női öngyilkos merénylő robbantotta fel a járművet. A szélsőségesek többször vettek célba kínai állampolgárokat a múltban.

Gulam Nabi Memon karacsi rendőrfőnök is megerősítette, hogy előzetes vizsgálataik szerint öngyilkos merénylet történt. A biztonsági kamerák felvették, hogy egy burkába öltözött ember odasétál a furgonhoz, amely ezt követően felrobban.

A kínai áldozatok egyike a helyi Konfuciusz Intézet igazgatója, a többiek nyelvtanárként dolgoztak ott. A világ számos pontján működő Konfuciusz Intézetek célja, hogy megismertessék a helyiekkel a kínai nyelvet és kultúrát.

Az ország nyugati részén fekvő Beludzsisztánban régóta tevékenykednek különféle lázadócsoportok, amelyek több autonómiát vagy teljes függetlenséget követelnek a régiónak. Pakisztánban kínai munkások ezrei élnek és dolgoznak, többségük az Új Selyemút projektjein, amelyek célja, hogy összekössék Dél- és Közép-Ázsiát Kínával.