Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Öngyilkos merénylő robbantotta fel magát Pakisztánban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2022. december 2. 13:22

Öngyilkos merénylő robbantotta fel magát november 30-án, szerdán egy gyermekbénulás ellen oltó csoportot kísérő rendőrségi teherautónál Nyugat-Pakisztánban, legalább hárman meghaltak, huszonhárman megsebesültek.

A helyi rendőrség azt közölte, a csoport Kvettába tartott, a merényletben egy gyerek és egy nő is életét vesztette. A támadásért a pakisztáni tálibok, más néven Tehrik-i-Talibán Pakisztán (TTP) terroristacsoport jelentkezett, a sajtóhoz eljuttatott közleményükben azt mondták, tettük bosszú volt egy magas rangú parancsnokuk meggyilkolásáért.

A TTP hétfőn mondta fel az iszlámábádi vezetéssel egy hónapja kötött tűzszünetet azzal az indokkal, hogy a pakisztáni hadsereg és a hírszerzés „elszabotálja a békefolyamatot”, s hadműveleteket folytatnak ellenük az északnyugati Haibár-Pahtunhva tartományban és más térségekben. Az iszlamista ernyőszervezet 2007-es megalakulása óta mintegy 80 ezer embert ölt meg országszerte.

A terroristák gyakran veszik célba a gyermekbénulás elleni oltást végzőket és a védelmükre kirendelt rendőröket, és azt állítják, hogy a vakcinálás nyugati összeesküvés a muszlim gyerekek sterilizálására. Pakisztáni sajtóforrások szerint 2012 óta több mint 70, az oltási programban részt vevőt öltek meg, elsősorban a TTP egyik bázisának számító Haibár-Pahtunhvában.

Iszlámábád hétfőn indított újabb, egyhetes oltási programot, melynek célja 13 millió gyerek beoltása. Az országban 15 hónap óta először áprilisban regisztráltak gyermekbénulásos megbetegedést, azóta pedig 20 újabb esetet jelentettek.