Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Öngyilkos merénylő végzett a szíriai védelmi miniszterrel

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. július 18. 16:39

Szíriai lázadók pokolgépes merényletet hajtottak végre július 18-án, szerdán Damaszkuszban, a nemzetbiztonsági hivatal épületében megölve a rezsim két magas rangú vezetőjét. A szíriai állami televízió híradásai szerint a robbantásban életét vesztette Daúd Radzsha védelmi miniszter, valamint helyettese, Aszef Saukat katonai hírszerzőfőnök, Bassár el-Aszad elnök sógora is.

A miniszter és helyettese a két legmagasabb rangú vezető, akit megöltek az Aszad-rezsim elleni felkelés 2011. márciusi kezdete óta. A detonációban megsebesült Mohammad Ibrahím as-Saar belügyminiszter és Hisám Ihtjár szíriai hírszerzési főnök is, a felkelők elleni megtorlások egyik fő irányítója, valamint Haszán Turkméni alelnök.

Egy biztonsági forrás szerint a robbantást egy öngyilkos merénylő, az elnök közvetlen környezetének egyik testőre hajtotta végre a szigorúan őrzött épületnek abban a termében, ahol a biztonsági kabinet tagjai éppen tanácskozást tartottak.

A merénylet elkövetőjeként két szíriai lázadó csoport is jelentkezett, azt hangoztatva, hogy sikeres csapást mértek a kormányzat szívére, a hatalom belső körére, amely egykor áthatolhatatlannak tűnt.

A Liva al-Iszlám (az Iszlám Brigádja) nevű iszlamista csoport a Facebook közösségi oldalra feltett közleményében azt állította, hogy Szajjed as-Suhada nevű sejtje a nemzetbiztonsági hivatal „válságkezelő termét vette célba", és „megölte a rezsim néhány tartóoszlopát".

A Szabad Szíriai Hadsereg (SZSZH) szintén felelősséget vállalt a támadásért. „Ez az a vulkán, amelyről beszéltünk, és még csak az elején tartunk" – hangoztatta Kászim Szaadedin, az SZSZH szóvivője. Szavaival arra a korábbi bejelentésre utalt, amely szerint hétfő este nagyszabású hadműveletet indítottak „Damaszkusz vulkánja és Szíria földrengései" néven „válaszul a mészárlásokra és a barbár bűntettekre", amelyeket Bassár el-Aszad elnök rezsimje elkövetett.

A Liva al-Iszlám szóvivője a Reuters hírügynökségnek telefonon is megerősítette bejelentésüket, de cáfolta , hogy öngyilkos merénylet történt volna. „Az embereinknek sikerült egy házilagosan készített robbanószerkezetet elhelyezniük az épületben a tanácskozás idejére. Több mint egy hónapig készültünk rá" – mondta.

A damaszkuszi rezsim válaszul azt ígérte, hogy megbünteti a támadás elkövetőit, és megtisztítja az országot a terroristáktól. A hadsereg „el van szánva arra, hogy végezzen a gyilkos bandákkal és bűnözőkkel, s bárhol rejtőzködjenek is, a nyomukban lesz" – hangzott a fegyveres erők állami televízióban beolvasott nyilatkozata. „Ha bárki is azt hiszi, hogy néhány parancsnok célba vételével kicsavarhatja Szíria kezét, az illúziókban ringatja magát."

A merényletben megölt védelmi miniszter helyére szerdán Fahad Dszászim al-Freidzs tábornokot, a hadsereg eddigi vezérkari főnökét nevezték ki. Brit médiajelentések szerint Freidzs tavaly augusztusban foglalta el a vezérkari főnök posztját. Előzőleg a hadsereg Hama, Idlíb és Deraa tartománybeli hadműveleteit vezényelte, azaz éppen abban a térségben volt parancsnok, ahol a felkelők fegyveres csoportjai a legélénkebb tevékenységet fejtették ki.