Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Öngyilkos osztag

A Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2024. szeptember 15. 12:00

A második világháború csendes-óceáni hadszínterén küzdő szövetségesek előtt egyáltalán nem volt ismeretlen a japánok fanatizmusa, hiszen a kisebb-nagyobb szigetekért folytatott összecsapások során a reménytelen helyzetbe került császári katonák inkább az öngyilkos rohamot és ezzel a biztos halált választották, mintsem a számukra legsúlyosabb megaláztatást jelentő fogságot. Ez az elvakultság új szintre lépett 1944 őszén, a Leyte-öbölnél vívott csatában, ahol a japán hadvezetés először vetette be az Isteni Szél Különleges Támadó Egységet, vagyis a kamikazepilótákat.

Magyar_Honvéd_magazin_2024_szeptember_borító

A mongol hódító, Kublaj kán 1274-ben és 1281-ben is Japán megtámadására készült, de mindkétszer tájfun (vagy ahogy emlegették: isteni szél, azaz kamikaze) pusztította el flottája jelentős részét. A második világháború kamikazéival szemben hasonló elvárást támasztott a császári hadvezetés a harcok végső szakaszában: állítsák meg vagy legalább lassítsák le az akkor már a japán anyaországot veszélyeztető szövetséges előrenyomulást. Az ötlet kiagyalói úgy kalkuláltak, hogy mintegy 3000 pilóta és gép feláldozásával mindez megvalósítható. A csendes-óceáni hadszíntéren végül mintegy 2800 kamikazét indítottak útnak, akik 34 nagy hadihajót küldtek hullámsírba, beleértve három kísérő-hordozót és 14 rombolót. Az öngyilkos bevetésre vállalkozó pilóták ezen felül további több száz úszóegységet rongáltak meg, köztük 12 repülőgép-hordozót és 16 kísérő-hordozót. Az áldozatok száma sem volt elhanyagolható: a kamikazék akciói nyomán nagyságrendileg 10 ezer szövetséges katona került veszteséglistára. A taktika tehát jelentős károkat okozott az amerikaiak vezette koalíciónak, de a háború menetét mégsem fordította meg.

Az újoncoké az elsőbbség

Az öngyilkos zuhanást a kiképzés idején a japán pilóták elsajátították, e végső megoldáshoz azonban a második világháború záró szakaszáig csak akkor nyúltak, ha a repülőgépük sérülései lehetetlenné tették számukra a túlélést. A kamikazék viszont eleve „egyirányú” bevetésre vállalkoztak, hiszen a robbanóanyaggal megtömött gépükbe csak a célpont eléréséig elegendő üzemanyagot tankoltak.

További részletek a Magyar Honvéd magazin szeptember 13-án, pénteken megjelent számában!