Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Önkéntes védelmi tartalékosok vonultak be

Szöveg: Balatoni Kitti | Fotó: Kismartoni Mátyás |  2020. november 9. 13:53

Megkezdődött az önkéntes védelmi tartalékosok alapkiképzése az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandárnál november 9-én, hétfőn, a Petőfi Sándor laktanyában.

Önkéntes védelmi tartalékosok bevonulása (2)

„Tizenkilencen vonultak be az önkéntes védelmi tartalékosok alapkiképzésére, amely tavasszal kezdődött volna, azonban a koronavírus-járvány miatt ezt át kellett ütemeznünk őszre. A bevonulók a tizenkét napos kiképzés során megkapják mindazokat az ismereteket, amiket egy katonának egy alapkiképzés végéig el kell sajátítania. Reggeltől estig foglalkoztatják őket: a kora reggeli ébresztő, valamint testedzés után tanulnak, kiképzést kapnak, takarodó pedig este tíz órakor. Az alapkiképzésük alatt a püspökszilágyi Kiképző Bázis és Lőtéren kétszer vesznek részt lövészeten és harcászati foglalkozáson. A kiképzésük egy alaki, illetve egy írásbeli vizsgával zárul” - mondta Szárnya Ákos őrnagy, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár Kiképzési Főnökségének főtisztje.

Az önkéntes tartalékos szolgálati formának négy kategóriája van: az önkéntes védelmi tartalékos, az önkéntes területvédelmi tartalékos, az önkéntes műveleti tartalékos és a speciális önkéntes tartalékos. Nyugat-Magyarországon a területvédelmi tartalékos rendszer az MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred hatáskörébe tartozik. A fent említett szolgálati formákra a toborzó irodákon keresztül lehet jelentkezni az ezredhez. Az önkéntes védelmi tartalékosokat a katonai szervezetek hadi állománytábláiban rendszeresített őr beosztásokba veszik fel, és béke idején fegyveres biztonsági őr munkakörben a honvédség kijelölt objektumainak őrzés-védelmi feladatait látják el.