Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Önmagukkal végeztek a veteránok

Szöveg: Révész Renáta |  2007. november 15. 8:59

Bár nem a hadszíntéren estek el, mégis a háború áldozatai azok a katonák is, akik annak borzalmait látva akár évekkel később roppannak össze élményeik súlya alatt, és önmaguk vetnek véget életüknek.

Az Afganisztánban és Irakban a legnagyobb katonai szerepet vállaló Amerikai Egyesült Államok szenvedi el a legnagyobb veszteségeket is. Sőt, olykor már csak akkor, mikor már nem is gondolnánk.

A katonák egy része ugyanis nem a hadszitnéren, még csak nem is az ellenség kezétől esik el, hanem később, otthon lesz öngyilkos.

Egy közelmúltban elkészült vizsgálat szerint az Egyesült Államokban kétszer annyi katona lett öngyilkos, mint ahány civil. Túlnyomó többségük megjárta Irakot vagy Afganisztánt. Ráadásul a statisztikában nincsenek benne azok, akik már leszerelésük után választották az önkéntes halált.

A CBS által megkért hivatalos összesítés szerint 1995 és 2007 augusztusa között a külföldön szolgáló amerikai katonák közül mintegy 2200-an lettek öngyilkosok. Ebből 2006-ban 188-an.
A CBS saját felmérése szerint csak 2005-ben 6256 katona végzett magával, miután leszerelt. Kétszer több, mint ahány civil vetett véget életének abban az évben.