Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Életfogytiglan várhat a lengyel katonákra

Szöveg: honvedelem.hu/MTI |  2007. november 15. 9:18

Akár életfogytiglani börtönbüntetést kaphatnak azok a lengyel katonák, akik megöltek hat helybélit Afganisztánban egy nappal azután, hogy az első lengyel katona meghalt az országban. Bevallották: különösebb okuk nem volt a mészárlásra.

Az áldozatok között nők és gyermekek is voltak, az eset még nyáron, augusztus 16-án történt.

Akkor az ISAF erők még arról számoltak be – a hét érintett katona elmondását alapul véve – hogy tálib fegyveresek támadták meg az egyenruhásokat, akik viszonozták a tüzet, ekkor szereztek halálos, illetve súlyos sérülést a civilek.

Csakhogy az eset után vizsgálat indult, és a kihallgatásuk során a katonák megtörtek és bevallották: ezt a verziót csak az ottani hatóságoknak mondták, valójában nem fenyegette őket közvetlen veszély. Nyilvánvaló viszont, hogy tettükben közrejátszhatott, hogy egyik honfitársuk két nappal azelőtt halt meg.

Ennek alapján a lengyel katonai ügyészség a civil lakosság hábosús idők alatti védelmét kötött hábai és genfi egyezmény megsértésével vádolja a hét katonát, egyikük esetében 25 év, míg a többieknél életfogytiglan tartó szabadságvesztést indítványozva.