Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hadihajós kábítószerfogás az Atlanti-óceánon

Szöveg: honvedelem.hu |  2007. november 15. 10:00

Hatalmas mennyiségű kábítószerre bukkant az angol királyi flotta, a Royal Navy HMS Portland névre hallgató hadihajója a közelmúltban. A plymouthi bázisról kifutó, atlanti óceáni szokásos őrjáratára induló hadihajó egy gyanús halászbákára lett figyelmes.

A hadihajó kapitánya szerette volna közelebbről is megvizsgálni a halászhajót, ezért a Portland fedélzetéről felszálló Lynx helikopter is a gyanús vízi jármű nyomába eredt. A bárka azonban felgyorsított, és a legénység csomagokat kezdett dobálni a tengerbe.
Rövid üldözés után azonban a halászbárka legénysége rájött, hogy nincs esélyük a menekülésre, ezért megadták magukat. Az átvizsgáláskor kiderült: a hajó több mint egy tonna, egészen pontosan ezerötszáz kilogramm kokaint szállított. A csempészáru felfedezése után a venezuelai illetőségű hajót a partra küldték, s még alaposabb vizsgálat alá vetették.

A HMS Portland kapitánya, Mike Utley bízik abban, hogy a hatalmas drogfogással újabb komoly csatát nyertek a kábítószercsempészek elleni harcban.
A brit hadihajók Észak-Atlanti-óceánon és Karib-tengeren szokásos járőrözéseinek az a fő célja, hogy biztosítsák az adott területet, ugyanakkor szükség esetén segítséget nyújtanak a különböző természeti katasztrófák következményeinek felszámolásában. Ezenkívül nagy segítséget jelentenek kábítószer-ellenes bevetések alkalmával, hiszen szoros kapcsolatban állnak az amerikai parti őrséggel is.