Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Önmagukon túlmutató pillanatok

Megnyílt a „175 éves a Magyar Honvédség” című fotókiállítás a Stefánia Palotában

Szöveg: Sin Bettina | Fotó: Nagy Gábor |  2024. március 21. 12:37

A Honvédelmi Minisztérium 2023-ban hirdetett kreatív művészeti pályázatot, ahová olyan fotókat és videókat vártak, amelyek megidézik a múlt és a jelen magyar hadtörténelmét, illetve a honvédség jelenlétét a családi anekdotákban. Az ünnepélyes megnyitón kihirdették a pályázat győzteseit és bemutatták a legszebbnek ítélt alkotásokat. A pályázatra közel hatvan pályamunka érkezett be, többségükben fotók.

A kiállításmegnyitón dr. Czermann János, a HM stratégiáért és humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára hangsúlyozta: a honvédelmi tárca azt szeretné, hogy minél többen megismerjék a Magyar Honvédséget.

„Meggyőződésünk, hogy a jelenleg is zajló megújulás ugyanolyan jelentős mérföldkő a hadtörténelemben, mint annak idején a honvédsereg megszületése. Ennek a megújulásnak a része bizonyos értelemben a mostani kiállítás is, hiszen nemcsak a pályázatra született alkotásokat mutatjuk be, hanem egy válogatást is a katonai sajtó munkatársai és a Magyar Honvédség kommunikációs tisztjei képeiből. A tavalyi év nagyszabású, „Adaptive Hussars 2023” elnevezésű NATO-gyakorlat során készült szakmai anyagok érdekes kontrasztjai a pályázatra beérkezett alkotásoknak, hiszen a pályaművek személyes, érzelmileg telítettebb darabjaihoz képest ezeken a felvételeken sokkal inkább a magyar haderő képességei kerülnek középpontba” – fogalmazott a helyettes államtitkár.

Ma, a mobiltelefonok, a közösségi platformok és videómegosztó oldalak világában a fotó- és videókészítés természetessé vált mindannyiunk számára. Azonban egy igazán jó fotó több mint egy szerencsésen elkapott helyzet- vagy életkép, mert a kiragadott pillanatnak túl kell mutatnia önmagán: vagy valamilyen átvitt, szimbolikus üzenetet kell hordoznia, vagy a technikai kivitelezésnek, a kép komponáltságának kell megerősítenie a közvetített tartalmat.

20240319_Stefánia_kiállításmegnyitó_NG (10)

Az első díjat Nagy Attila nyerte Megfagyott remény című alkotásával. A második helyezett Ézsiás Mercédesz Rozália honvédelmi alkalmazott lett Hőseink című fotójával, a harmadik helyet pedig megosztottan nyerte el dr. Balogh András József ezredes Nagyapám és én: MH Virágküldő szolgálat című művével és Pintér Tímea százados Felhőszagú generáció című képével.

Videó kategóriában Bujdosó Csaba, önkéntes területvédelmi tartalékos zászlós Monte San Michele hősei alkotása bizonyult a legjobbnak, őt követte másodikként Gajdos Milán főhadnagy és Bólyi Bálint törzsőrmester Folyami hajózás 175: múltból a jelenbe című videójával, harmadikként Gánóczi Gábor Egy klarinét örökre elcsendesedett című munkájával. Az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár különdíjában részesült Hegyi Gusztáv honvédelmi alkalmazott és Győrfi András tanácsos Tik-tok soldier című videójával.