Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Őrizetbe vettek Pakisztánban egy francia al-Kaida-tagot

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. június 20. 20:54

Őrizetbe vettek egy francia állampolgárt a pakisztáni-iráni határon, aki az al-Kaida egyik befolyásos tagja – közölték június 20-án, szerdán iszlámábádi katonai források. Nyugati lapértesülések szerint a letartóztatott személy – bizonyos Naamen Meziche – a nemzetközi terrorhálózat harcosaként európai dzsihadista csoportokkal is kapcsolatban áll, és közreműködhetett a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokban.

Az algériai származású, francia állampolgársággal rendelkező férfi állítólag az al-Kaida tavaly szeptemberben Pakisztánban elfogott egyik magas rangú vezetőjének, a terrorhálózat nemzetközi tevékenységét felügyelő Júnisz al-Mauritáninak volt a bizalmasa.

Az idézett pakisztáni források nem közölték Meziche elfogásának pontos helyét és idejét. Elmondták, hogy a férfi annak a 11 fős csoportnak volt a vezetője, amely 2009-ben Németországból Afganisztánba indult, hogy ott az amerikaiak vezette biztonsági erők ellen harcoljon.

Leon Panetta amerikai védelmi miniszter legutóbbi kabuli látogatásakor hangsúlyozta, hogy Afganisztán stabilitásáért rendkívül nehéz erőfeszítéseket tenni addig, amíg a szélsőségesek biztonságos menedéket találnak a szomszédos Pakisztánban. Panetta egyúttal jelezte azt is, hogy Washington „türelme határára" érkezett Iszlámábáddal kapcsolatban.