Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Őrizetben a kínai hadsereg egy magas rangú vezetője

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. február 7. 21:33

Korrupcióval és hivatali pozíciójával való visszaéléssel vádolják a kínai hadsereg egy altábornagyát, akinek őrizetbe vételét akár több száz új eset is követheti.

Hetekig csak pletykaként terjedt a hír a kínai internetes oldalakon, miszerint január közepén őrizetbe vették Ku Csün-san (Gu Junshan) altábornagyot, a kínai Népi Felszabadító Hadsereg logisztikai osztályának helyettes vezetőjét. A hadsereg által egykor birtokolt földek megvásárlásáért és a katonai táborok építéséért felelős Kut „gazdasági jellegű problémák" miatt távolították el posztjáról, ami a korrupció szépítő kifejezéseként használatos – írja a South China Morning Post című hongkongi napilap. Az altábornagyot hivatali pozíciójával való visszaéléssel, kenőpénzek elfogadásával, korrupcióval és csalással vádolják. Az eset azért is érdekes, mert egy kiterjedtebb folyamat első lépése lehet.

Kut azután távolították el, hogy Liu Jüan (Liu Yuan) tábornok, a logisztikai osztály politikai biztosa átfogó korrupcióellenes harcot hirdetett az osztályon belül. Liu úgy fogalmazott, a helyzet súlyos, több száz hivatalnok érintett, s harcolni fog a tisztaságért, akkor is ha ez az állásába kerül. Az eset hátterében emellett az esedékes hatalomváltás közeledtével éleződő pozícióharc is sejthető. Liu az ország fegyveres erejét irányító 12 tagú központi katonai bizottság (KKB) tagságára pályázik, s annak elnyerésére jó esélye is van. A tábornok közel áll Hszi Csin-ping (Xi Jinping) jelenlegi alelnökhöz, aki Hu Csin-tao (Hu Jintao) államfő várható utóda, s Po Hszi-lajhoz (Bo Xilai), Csungking (Chongqing) önálló közigazgatási jogú város pártvezetőjéhez is. Utóbbi a szervezett bűnözés ellen indított kampányával, s ennek rendkívüli sikerével szerzett országos elismertséget magának, s biztosíthatja tagságát a kilencfős, legnagyobb hatalmat képviselő politikai bizottság állandó bizottságában (PBÁB).

A kampány során több mint háromezer embert vettek őrizetbe a bűnözés melegágyaként emlegetett Csungkingban, köztük jüanmilliárdosokat, híres vállalkozókat, az egykori rendőrkapitányt és a városi alvilág „keresztanyját".