Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Õrizetben a meleg katona

Szöveg: FH/honvedelem.hu |  2008. június 6. 9:00

Õrizetbe vette a katonai rendőrség csütörtökön Brazília hadseregének egyik tiszthelyettesét, aki a védelmi minisztérium megfogalmazása szerint nyíltan “fitogtatta” homoszexualitását.

A katona elfogását egy brazil tévécsatorna élő egyenes adásban közvetítette. Az incidens azelőtt történt, hogy a dél-amerikai országban csütörtökön késő délután megtartották a “Melegek, leszbikusok, biszexuálisok, transzvesztiták és transzszexuálisok első nemzeti konferenciája" elnevezésű eseményt. A rendezvényen egyébként részt vett a brazil elnök, Luiz Inacio Lula da Silva is.

A homoszexualitását nyíltan vállaló katonát, Laci Marinho de Araujo-t a katonai és civil rendőrség fegyveres tagjai közösen vették őrizetbe. Elfogásakor a férfi egy tévécsatorna műsorában szerepelt kedvesével, a szintén tiszthelyettesi rangban szolgáló Fernando Alcantara de Figueiredo-val. A szerelmes katona-pár épp a kapcsolatukról beszélt a tévé élő egyenes adásában. De csak egyiküket, Laci Marinho de Araujo-t vették őrizetbe, mert azzal vádolják, hogy megszökött a hadseregből.

Az őrizetbe vett tiszthelyettes szerint szexuális diszkrimináció áldozata lett. A brazil védelmi miniszter, Nelson Jobim szerint azonban “a történet nem szexuális zaklatásról, hanem a fegyelmi vétségről szól". Az érintett katona ugyanis április óta engedély nélkül van távol egységétől.

A Sao Pauloban elfogott katonát Brazília azonos nevű fővárosába szállították, ahol ügyvédje, Francisco Lucio Franca szerint dezertálás vádjával állítják majd katonai bíróság elé.