Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Orosz helikoptereket vásárol Argentína

Szöveg: JETfly |  2010. április 19. 6:04

Az argentin védelmi minisztérium és az orosz Roszoboronexport a napokban szerződést írt alá, orosz Mi-171E típusú helikopterek vásárlásáról közel húszmillió euró értékben. Érdekesség, hogy Argentína most döntött először orosz fejlesztésű haditechnika rendszeresítése mellett. A szerződés Dimitrij Medvegyev orosz elnök argentin látogatása során született meg.

A Roszoboronexport a Mi-171-es helikopterek mellett felajánlotta különböző légvédelmi és más haditechnikai eszközök megvásárlásának lehetőségét is. Az ajánlatok részleteiről és a helikopterek mennyiségéről nem nyilatkoztak. Argentína már 2006 óta figyelemmel kíséri, és ezzel fontolóra vette orosz fejlesztésű haditechnika vásárlását, a minisztérium pedig benyújtott egy listát azon fegyverekről, fegyverrendszerekről, melyeknek vásárlását tervezte.

A listában helikopterek, légvédelmi eszközök és légtérellenőrző rendszerek szerepeltek.

A szerződés aláírásával Argentína lett a nyolcadik ország, mely orosz technikát üzemeltet a régióban. Oroszországnak továbbra is szándékában áll fegyvereket eladni a térség számára, többek között Brazíliának, Venezuelának, Kolumbiának, Mexikónak, Uruguaynak, Perunak és Bolíviának. Az utolsó régióbeli üzlet még 2009 elején született meg Mi-17B-5 helikopterek eladásával. Az üzlet értéke és a technikai eszközök mennyisége nem ismeretes.