Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Orosz rakétapolitika Közép-Ázsiában

Szöveg: Háború Művészete |  2009. február 23. 8:51

Kazahsztáni katonai vezetők szerint a közép-ázsiai ország az orosz gyártmányú Sz-300-as légvédelmi rakétarendszerek segítségével kívánja modernizálni légvédelmét.

A tervek szerint 10 zászlóaljnyi mennyiségben rendszeresítenék a korszerű légvédelmi rakétarendszert.

Még ebben az évben megkezdődne a rakétaindító ütegek, a rakéták és a kiszolgáló járművek, valamint az egyéb elektronikai rendszerek, radarok leszállítása. Oroszország folyamatosan erősíti gazdasági és katonai kapcsolatait a közép-ázsiai térségben, vélhetően ez a most nyilvánosságra került rakéta üzlet is ezt a célt szolgálja.

Egy zászlóaljba négy üteg, a mobil parancsnoki központ és a kiszolgáló egységek, valamint a célfelderítő és tűzvezető radarok tartoznak majd. Kazahsztán azonban vélhetően nem a legújabb Sz-300PMU2 Favorit nevű rendszert kapja meg, hanem egy régebbi, használt változatot. Az üzlet tárgyát képező indító ütegek és rakéták ugyanis jelenleg is szolgálatban állnak az orosz fegyveres erőknél. Mivel Oroszországban már zajlik az újabb, Sz-400-as rendszer hadrendbe állítása, ezért vélhetően a feleslegessé váló Sz-300-as készletből adnak el 10 zászlóaljnyit Kazahsztánnak.

A kazah illetékesek szerint a rakétákat alapos átvizsgálás után veszik majd át.
A még napjainkban is korszerűnek számító Sz-300-as rendszer hatékony légvédelmi eszköznek számít, bevethető repülőgépek és ballisztikus rakéták ellen is. Sajnos hazánk nem rendelkezik ezzel a nagy harcértékű légvédelmi rendszerrel, pedig az 1990-es évek elején szó volt róla, hogy az orosz államadósság fejében vásárolhatunk néhány zászlóaljnyit…