Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Orosz tengeralattjárót koppintottak le a kínaiak

Szöveg: Háború Művészete |  2008. május 15. 9:09

Oroszországnak lassan elfogy a türelme, hiszen Kína folyamatosan másolja az orosz katonai technológiát, ráadásul engedély nélkül. Legutóbbi alkotásuk a Jüan-osztályú (Type 39A) diesel-elektromos tengeralattjáró, ami az orosz Kilo-osztály kiköpött mása.

Kína még az 1990-es évek második felében rendelt a szóban forgó típusból, mivel az oroszok – más nyugati államokkal ellentétben – jóval kedvezőbb áron (200 millió dollár) értékesítették a Kilo-osztályú tengeralattjárókat.

A 2300 tonna vízkiszorítású orosz verziónak 6 darab torpedóvetője és 57 fős személyzete van. A víz alatt körülbelül 700 kilométer megtételére képes, 5 km/h sebességgel.

Csendességének és cirkálórakétáinak köszönhetően a Kilo – melyből Észak-Korea és Irán is vásárolt – nagy veszélyt jelent a felszíni hadihajókra.

A kínaiak már két darab Jüant bocsátottak vízre, a harmadik pedig építés alatt áll, ami az első kettő továbbfejlesztett változata (Type 39C) lesz. A Jüan-osztályú tengeralattjárókat már eleve úgy tervezték, hogy AIP-vel (Air Independent Propulsion) is fel lehessen őket szerelni, melynek segítségével akár napokig is képesek a víz alatt maradni.

Az oroszok figyelmeztették Kínát, hogy a Jüan-osztályú tengeralattjárók értékesítése esetén jogi lépéseket fognak tenni, az engedély nélküli „koppintások" visszaszorítása érdekében.