Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kínának kémkedett egy tajvani

Szöveg: coolpolitika.hu |  2008. május 15. 9:06

Beismerte, hogy katonai titkokat adott át Kínának egy tajvani származású amerikai üzletember. A bútorkereskedéssel foglalkozó Tai Shen Kuo a Pentagon egyik munkatársát behálózva jutott a Tajvanra irányuló amerikai fegyverszállításokról szóló titkos anyagokhoz, amiért a kínaiak 50 ezer dollárt fizettek neki. A kémkedésért várhatóan életfogytiglanra ítélik.

A titkos katonai dokumentumokat Gregg Bergersen, az amerikai védelmi minisztérium játszotta a kém kezére. Tai Shen Kuo hálából vacsorákra hívta meg, Las Vegasban kaszinóztatta, és állást ajánlott neki tervezett új vállalkozásában. A New Orleansban élő Tai Shen Kuót februárban vették őrizetbe.

A bíróság a tervek szerint augusztus 8-án hirdet ítéletet, várhatóan életfogytiglant kap a 38 esztendős üzletember, bár ügyvédei reménykednek abban, hogy megússza 15 és félév börtönbüntetéssel. Bűntársára, Bergersenre – aki márciusban ismerte el bűnösségét – 10 év börtön vár.

Tajvan 1949-ben szakadt el Kínától, Peking azóta sem ismeri el függetlenségét, az Egyesült Államok viszont támogatja a szigetországot.

CímkékNATO