Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szárnyat kapott Poseidon

Szöveg: JETfly Magazin |  2008. május 15. 9:02

A Boeing cég rentoni gyárában felszerelték az amerikai haditengerészetnek (U.S.Navy) most készülő első P-8A Poseidon típusú repülőgép törzsére a jobb oldali szárnyat. Az amerikai repülőgépgyár szerelőszalagán a népszerű 737-800 típusú utasszállító repülő alapjaira épült katonai gépet, a P-8A-t szerelik össze.

A P-8A programban a következő jelentős mérföldkő nyárra várható, amikor a tervek szerint a hajtóművek üzembehelyezése lesz esedékes. A Boeing által vezetett Poseidon ipari csapat az első tesztrepülőgép kézbesítését 2009-re tervezi. A projekt szerint öt tesztrepülőgépet építenek meg, hármat a repülési, kettőt pedig a földi tesztek elvégzésére.

Az amerikai haditengerészet tervei szerint száznyolc darab P-8A típusú repülőgépet vásárol. Ezekkel a gépekkel fogja lecserélni a jelenleg szolgálatban lévő P-3C flottát. A tervek szerint az első új repülőgép 2013-ban áll szolgálatba. A P-8A-t nagy hatósugarú tengeralattjáró és felszín elleni hadviselésben alkalmazzák, valamint tengerészeti járőr és felderítő feladatok végrehajtására vethetik majd be.