Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Oroszország nem szállít Iránnak Sz–300-asokat

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. szeptember 23. 5:24

Oroszország nem szállítja le Iránnak a korábban megrendelt Sz–300 típusú légvédelmi rakétarendszereket, melyek az ENSZ Biztonsági Tanácsa által az Irán ellen bevezetett szankciók hatálya alá esnek – jelentette be szerdán Moszkvában Nyikolaj Makarov vezérkari főnök, majd a Kreml.

Dmitrij Medvegyev orosz államfő szerdán írta alá a Biztonsági Tanács vonatkozó, 1929-es számú határozatának oroszországi alkalmazásáról szóló rendeletet – erősítette meg a Kreml, amelynek közleménye szerint az elnöki ukáz értelmében Irán nem kaphatja meg a rakétákat.

Előzőleg Makarov elmondta, hogy ez a politikai vezetés döntése.

Korábban Szergej Lavrov külügyminiszter és Szergej Csemezov, a Rosztyehnologiji (Rostechnologii) állami korporáció elnöke is leszögezte, hogy a rakéták szállításáról az államfőnek kell döntenie.

A kérdésre, hogy Oroszország felbontja-e a vonatkozó szerződést, az orosz tábornok csak annyit mondott, hogy ezt az idő majd eldönti, s a válasz „Irán magatartásától függ".

Iráni források szerint a néhány éve kötött szerződés értelmében Oroszországnak 800 millió dollár értékben kellett volna Sz-300-as rakétakomplexumokat szállítani Irán számára, de a szerződés teljesítését az orosz fél már korábban befagyasztotta.

Korábban Izrael és az Egyesült Államok is többször felszólította Moszkvát, hogy tekintsen el a szerződés teljesítésétől, mert a légvédelmi rakétarendszer megnehezítené az iráni célpontok elleni esetleges támadásokat.

Februári hírek szerint Teherán egyébként saját légvédelmi rakétákat fejlesztett ki, amelyek mutatói nagyjából éppen az orosz Sz–300-asénak felelnek meg.

Az ENSZ BT idén június 9-én hirdetett meg újabb szankciókat Irán ellen, s ez a korábbi három hasonló intézkedéstől eltérően már tiltja a hagyományos fegyverek, köztük rakéták szállítását is.

Oroszország azonnal jelezte, hogy teljes mértékben tartja magát a BT határozatához, és nem szállít Iránnak semmit, ami a szankciók hatálya alá esik. Kezdetben azonban némi vita volt arról, hogy érintik-e a szankciók az Sz–300-asokat, amelyek védelmi fegyverek, s amelyek szállításáról több éve született szerződés.

CímkékENSZrakéta