Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Országos tűzoltó megmérettetésen vettek részt a pápai katonák

Szöveg: Mátyás Botond Hunor főhadnagy | Fotó: Dévényi Veronika |  2021. szeptember 10. 8:24

Immár harmadik éve szervezte meg a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, az Országos Katasztrófavédelmi Sportegyesület, a „Tűzoltás-mentés” Alapítvány és az IPA MSZ Szombathelyi Szervezete az ország legerősebb tűzoltója versenyt.

20210908-papa-tuzolto (2)

Az indulók két versenyszámban mérték össze erőnlétüket: először FCC (Firefighter Combat Challenge), majd TFA (Toughest Firefighter Alive) feladatokat kellett teljesíteniük. Az FCC versenyszámnál előírás a tűzoltó védőruha és acél légzőkészülék viselése. A résztvevők 19 kilogrammos tömlőt cipelve futottak fel egy mobil állványra. Ezután egy tekercstömlőt húztak fel kötéllel az állvány tetejére, majd lefutottak, és 4 kilogrammos kalapáccsal kalapáltak 1,5 méter távolságra egy acélgerendát. A kalapálás után végigfutottak egy szlalompályán, felvettek egy szerelt tömlőt, és vízsugárral kellett célba találniuk. A versenyszám utolsó elemeként a férfiak 80, nők 45 kilogrammos babát húztak el a célig.

20210908-papa-tuzolto (7)

A TFA versenyrész során tűzoltó védőruha az előírt öltözet, légzőkészülék nélkül. A tűzoltók rövid futás után 5 kilogrammos kalapáccsal 50-50 ütést mértek egy erre a célra kialakított doboz aljára és tetejére. Ezt követően két darab 15 kilogrammos súlyt cipeltek 40 méter távolságra, végül két tömlőt kellett időre feltekerni és a kijelölt helyen elhelyezni. Mindkét összetevő klasszikus tűzoltó erőnléti próbákat foglal magába.

A verseny célja a speciális tűzoltói beavatkozások során fellépő fizikai igénybevételek versenyszerű keretek közötti megmérettetése és annak bemutatása, valamint a szakmai kapcsolatok építése volt. A megmérettetésre jelentkezhetett a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság központi, területi és helyi szervek hivatásos személyi állománya, valamint az önkormányzati tűzoltó-parancsnokságok és létesítményi tűzoltóparancsnokságok dolgozói, valamint az önkéntes tűzoltó egyesületek tagjai.

20210908-papa-tuzolto (12)

Első alkalommal vettek részt a szakmai erőpróbán az MH Pápa Bázisrepülőtér repülőtéri tűzoltó katonái. A csapat tagjai Pap László főtörzsőrmester, Kovács Olivér őrmester és Vincellér Zoltán szakaszvezető voltak. A pápai katonák az idei versenyt tapasztalatszerzésnek szánták, céljuk a versenyszámok megismerése volt, hogy a későbbiekben célzottan készülhessenek fel a következő megpróbáltatásokra.

A végeredmény alapján mindhárom versenyző a középmezőnyben végzett. Ahogy Pap főtörzsőrmester elmondta, „nagyon jól éreztük magunkat, kemény volt a verseny és nagyon profi volt a szervezés. Kipróbáltuk magunkat, és a tapasztalatok birtokában már készülünk a jövő évi kihívásra.”

Címkéklégierő