Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Összecsapások Mianmarban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. november 8. 16:32

Harcok robbantak ki Mianmar (Burma) keleti részén lázadók és kormánykatonák között a katonai uralom alatt álló országban rendezett parlamenti választások után. A harcok vasárnap kezdődtek a karen kisebbséghez tartozó lázadók és a kormánykatonák között, de még hétfő délután is puskaropogást és aknarobbanásokat lehetett hallani a térségben.

A thaiföldi határnál kitört zavargásokról thai illetékesek számoltak be, akik szerint az összecsapások elől több ezren menekültek át országukba Mianmarból.

A legsúlyosabb összetűzés a határ menti Miavaddi városban történt, ahol a lázadók elfoglaltak egy rendőrségi épületet és egy postahivatalt. Az összecsapásokban legkevesebb tíz ember megsebesült, más hírek szerint három polgári személy életét vesztette. Egy páncéltörő lövedék Thaiföld területén csapódott be, több embert ott is megsebesítve.

Abhiszit Veddzsadzsiva thaiföldi miniszterelnök szerint a zavargások akár három hónapig is eltarthatnak a kelet-mianmari térségben, kiváltképpen az átmeneti időszakban, amíg a jelenlegi kormány át nem adja a hatalmat a megválasztott kabinetnek.
Abhiszit kijelentette: országa nem fog beavatkozni Mianmar belügyeibe.

A délkelet-ázsiai, korábban Burma néven ismert, szigorú katonai uralom alatt élő országban vasárnap tartották meg húsz év óta az első parlamenti választásokat. Közel három tucat párt indult ugyan, de csak a hadsereg vezetői által támogatott két pártnak van igazi esélye arra, hogy súlya legyen a parlamentben.

A katonai junta szerint a választások kulcsfontosságú lépést jelentenek a demokrácia megteremtése felé, a rendszer bírálói szerint viszont a szavazás nem volt sem szabad, sem igazságos.

A Karen Nemzeti Unió (KNU) nevű szervezet fél évszázada küzd a mianmari csapatokkal az autonómia megszerzéséért a karen kisebbség lakta, Thaifölddel határos vidéken.