Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Összehangolt akció indul az afganisztáni drogbárók ellen

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. február 9. 6:40

Rövidesen katonai akciók indulnak az afganisztáni tálibok egyik fő jövedelmi forrásául szolgáló drogbárók ellen – jelentette be John Craddock amerikai tábornok, a NATO katonai erőinek főparancsnoka.

Az afganisztáni kábítószer-kereskedelem jövedelméből a lázadó tálib erőknek jutó összegek hírek szerint az évi százmillió dollárt is elérhetik. Craddock elmondta, hogy a drogellenes hadműveletek a következő napokban megkezdődnek.

Craddock, aki egyben az amerikai erők európai parancsnokságának vezetője, elmondta: az Egyesült Államoknak és szövetségeseinek sikerült haladást elérniük abban a törekvésükben, hogy a szükséges szintre növeljék az afganisztáni nemzetközi erők létszámát, felszereltségét, hírszerzési képességét. Ezzel kapcsolatban azonban semmilyen részletet nem közölt és semmilyen olyan konkrét kötelezettségvállalásról nem szólt, amely esetleg a müncheni konferencián történt.

Elmondta még, hogy az idei afganisztáni általános választások idejére további mintegy ötezer NATO-katonára lesz szükség, és biztos abban, hogy a tagországok eleget tesznek ennek az igénynek.

A szövetség védelmi miniszterei tavalyi budapesti találkozójukon engedélyezték, hogy az Afganisztánban lévő csapatok támadást indítsanak a kábítószer-kereskedelem visszaszorítására. De azóta kételyek merültek fel azzal kapcsolatban, hogy a szövetségesek vállalják-e az ebből fakadó feladatokat.

Az Egyesült Államok afganisztáni hadműveleteit nem fogja befolyásolni, hogy Kirgizisztán valószínűleg felmondja a területén található Manasz légitámaszpont amerikai bérletét – jelentette ki vasárnap egy amerikai tábornok.

A kirgiz kormány szóvivője pénteken bejelentette: Biskek végleges döntést hozott a támaszpont bezárásáról. Manaszról az amerikai erők rendszeresen végeznek szállítást Afganisztánba. Ezzel szemben Washington azt állítja, hogy a tárgyalások még folynak a bérletről a kirgiz kormánnyal.

James McConville dandártábornok, a kelet-afganisztáni amerikai és a NATO-erőket kiszolgáló alakulat parancsnokhelyettese elmondta, hogy számos mód van emberek és hadianyag Afganisztánba szállításra, s egyiktől sem függenek kizárólagosan.

“Azoknak az országoknak, amelyekben jelen vagyunk, gazdasági hasznuk származik ebből, így amikor jelenlétünk megszűnik valahol, valószínűleg kár éri azokat az embereket, akik függenek az ott elköltött anyagi eszközeinktől" – mondta McConville.

Egy másik amerikai tábornok, a Kelet-Afganisztán biztonságáért felelős parancsnok, Mark Milley dandártábornok mindazonáltal úgy nyilatkozott pénteken: származhat kényelmetlensége az amerikai erőknek abból, hogy bezárják Manaszt, de ennek részleteibe nem bocsátkozott.

Az Afganisztán keleti részén állomásozó mintegy 30 ezer külföldi – főleg amerikai – katona az anyagutánpótlást Pakisztánból kapja közúton. Ez a szállítási mód azonban az utóbbi hónapokban veszélyessé vált, mert lázadók rendszeresen megtámadják a konvojokat.

Javított viszont az amerikai erők szállítási lehetőségein előbb Tádzsikisztán, majd Oroszország egy-egy döntése a héten. A dusanbei amerikai nagykövet jelentette be pénteken, hogy Tádzsikisztán a NATO rendelkezésére bocsátja légterét az Afganisztánba irányuló, nem katonai jellegű szállítmányok számára.

Szintén pénteken jelentette be Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, hogy Oroszország hozzájárul az Afganisztánba irányuló amerikai, nem katonai szállítmányok tranzitjához, és várja az ezzel kapcsolatos konkrét kéréseket.

Egy nyugati diplomáciai forrás pedig csütörtökön arról számolt be, hogy az Egyesült Államok hamarosan megállapodást köt Üzbegisztánnal, ami lehetővé teszi neki egy Afganisztánba vezető vasútvonal létesítését.