Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Összehangolt terrorakciók Irakban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. július 24. 8:55

Terrorakciók és támadások összehangolt sorozatát hajtották végre július 23-án, hétfőn Irakban; nem végleges adatok szerint legkevesebb 91 ember halt meg a 14 várost érintő 22 merényletben és támadásban. A sebesültek száma meghaladja a 160-at. Az AFP hírügynökség szerint két év óta ez a legvéresebb nap az arab ország történetében.

Út mentén elhelyezett és gépkocsiba rejtett pokolgépek 11 embert öltek meg a Bagdadtól északkeletre elterülő Dijála tartományban. A helyi rendőrségi szóvivő azt közölte, hogy a reggeli robbantások ott mind a biztonsági erőket vették célba.

Néhány órával korábban Bagdadban és attól északra egy sor robbantás összesen 58 ember életét oltotta ki. Támadás ért egy katonai bázist is, itt 13 katona halt meg – közölték rendőri tisztségviselők.

Bagdad túlnyomórészt síiták lakta Szadrváros negyedében egy okmányirodánál robbant gépkocsiba rejtett nagy erejű pokolgép. Csak ez az egy detonáció 16 ember életét követelte.

A fővárosban, az attól közvetlenül északra fekvő Tádzsiban és Huszeiníjában, valamint az északi Kirkuk körül végrehajtott merényletek összehangoltnak tűntek, és főként kormányzati intézmények és a biztonsági erők ellen irányultak. A legtöbb, 28 halottja a szunnita Tádzsiban volt a merényleteknek, ahol öt ház körül robbantak pokolgépek, majd amikor a rendőrök a helyszínre értek, egy kamikaze robbantotta fel magát.

Az északkeleti Udaimban fegyveresek támadtak rá hajnalban a hadsereg egy bázisára: három járművel érkeztek, és tüzet nyitottak a katonákra, tizenhármat megölve.

A gyilkos akciókat még senki sem vállalta magára, de a hét végén az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat iraki szervezetének vezetője arra figyelmeztetett, hogy visszatérnek erődítményeikbe, amelyekből az amerikai erők – még ottlétük idején – elűzték őket. „Az iraki szunniták többsége támogatja az al-Kaidát, és a visszatérésére vár" – jelentette ki egy iszlamista honlapra feltett közleményében Abu Bakr al-Bagdadi, aki 2010 óta vezeti az Iraki Iszlám Állam nevű szervezetet.

Címkékrobbantás