Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megkezdődött az önkéntes tartalékosok első alapkiképzése

Szöveg: kormany.hu |  2012. július 24. 9:43

Megkezdődött az önkéntes műveleti tartalékos katonák első alapkiképzése július 24-én, kedden Szentendrén; már több mint 3000 önkéntes tartalékos van Magyarországon.

A honvédség idén nyártól a felsőoktatási intézmények hallgatóit szólítja meg, hogy az önkéntes tartalékos állományt „friss erővel töltse fel". Ezt szolgálta a nyári fesztiválokon való megjelenése is. Az öt hétig tartó, elméleti és gyakorlati oktatásokból álló alapkiképzésen 46, többségében felsőfokú tanulmányokat folytató hallgató vesz részt.

A leendő tartalékosok először az alapvető honvédelmi, logisztikai, jogi, általános harcászati és tájékozódási ismereteket sajátítják el. A második héttől a közelharc, a lövészet és az alaki gyakorlatok következnek.

Az önkéntes tartalékos rendszerre az idén 1,2 milliárd forintot különített el a Honvédelmi Minisztérium, de ezt az összeget jövőre a tervek szerint majdnem megduplázzák, így már 2,1 milliárd áll majd rendelkezésre. A cél, hogy 2014-re 8 ezer önkéntes tartalékosa legyen a honvédségnek.

(HM Sajtóiroda; MTI)