Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Összekovácsolási gyakorlat a Tiszán

Szöveg: Madura János törzsőrmester | Fotó: Somogyi András főtörzsőrmester |  2022. augusztus 28. 7:41

Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár Harctámogató Műszaki Század kijelölt állománya gyakorlatozott az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred 4. számú vízi gyakorlóterén, augusztus végén.

TISZA zászlóalj magyar modul gyakorlat (3)

A TISZA Többnemzeti Műszaki Zászlóalj magyar modul század egy hétre vette birtokba a szentesi 4. számú vízi gyakorlóteret. A képességekből adódóan a vízi vezetési gyakorlaté, az átkelés kiképzésé és az összekovácsolásé volt a főszerep, de sor került a műszaki gépkezelők osztályba soroló vizsgáztatására is.

Az összekovácsolás célja az volt, hogy az állomány megismerje a vízi akadályokkal kapcsolatos alapfogalmakat, és a TISZA század műszaki technikai eszközeivel begyakorolja a vízi átkelés feladatait. Lényeges volt a különböző árvízvédelmi feladatok képességfejlesztése is – mondta Tóth Viktor százados, a dandár Harctámogató Műszaki Század parancsnoka.

TISZA zászlóalj magyar modul gyakorlat (8)

A zászlóalj feladatai közé tartozik a katasztrófahelyzetekre történő reagálás, illetve azok bekövetkeztekor a károk felszámolása. Egyebek mellett ezért különösen nagy jelentőségű a vízi kiképzés. A vízi járművek vezetői technikai kiképzése először mindig az átkelésben részt vevő eszközök igénybevétel előtti felkészítésével, az üzemeltetési biztonsági rendszabályok ismertetésével kezdődik. Ezután következnek a különböző feladatok, mint például a vontatás, vízből mentés, víziszállítás, átkelés és a vízi menet. Gyakoroljuk továbbá a különböző partfogási eljárásokat ár mentén, és ár ellen is. A cél természetesen mindig a meglévő jártasság továbbfejlesztése – fogalmazott Tóth százados.