Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Õsztől személycserék a brit haderő vezetésében

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. július 30. 9:08

Sir Peter Wallt nevezik ki szeptemberben a brit hadsereg vezérkari főnökévé. Az 55 éves tábornok Sir David Richards helyét veszi át a tisztségben, kinevezését a királynő is jóváhagyta. Richards ősszel a brit fegyveres erők egyesített vezérkarának főnökét, az idő előtt távozó Sir Jock Stirrupot váltja, bár kinevezését hivatalosan még nem erősítették meg.

A személyi változások nehéz időszakban érik a brit haderőt, Liam Fox védelmi miniszter nyilatkozataiban nem zárta ki, hogy a „stratégiai felülvizsgálat" eredményeként csökkentik az állományt. Wallnak ebben az esetben végre kell hajtani az erre vonatkozó döntést, legyen az bármilyen népszerűtlen.

Peter Wall Irakban parancsnokként teljesített szolgálatot, Afganisztánban azonban nem töltött el időt. A magas rangú katonát januárban beidézte az iraki háború hátterét feltárni hivatott Chilcot-bizottság, a meghallgatás során kellemetlen helyzetbe keveredett, ami miatt később magyarázkodnia kellett.

Wall pályafutása korai szakaszában Belize-ben, az akkori Rodéziában, Németországban és Hongkongban, majd később többek közt Boszniában is szolgált.

A konzervatív-liberális koalíció májusi hivatalba lépése után bejelentette a személycserékről szóló szándékát. Stirrup megbízatása eredetileg 2011 áprilisáig szólt volna, Liam Fox azonban júniusban úgy tájékoztatott, hogy a légi marsall ősszel „lemond".

A vezérkar élén álló Stirrupot a hadsereg magas rangú tagjainak részéről is bírálatok érték, vélekedések szerint a brit csapatokat nem megfelelő felkészültséggel vetették be Afganisztánban, ahol már több mint 320 katonájuk esett el.

Stirrup az új kormány által kezdett stratégiai-védelmi felülvizsgálat végén távozik tisztségéből, a hivatalos indoklás nem szól az afganisztáni jelenléttel kapcsolatos hiányosságokról.

William Hague külügyminiszter korábban úgy fogalmazott: a védelmi felülvizsgálat befejeződése „természetes alkalmat kínál" a személycserére.

Az afganisztáni háború továbbra is rendkívül népszerűtlen Nagy-Britanniában, a közvélemény jelentős része szerint nem nyerhető meg.